Het Scheepvaartmuseum en Schooltv lanceren schoolplaat over VOC-schip

Het Scheepvaartmuseum presenteert samen met Schooltv en de NTR een virtuele schoolplaat: De VOC en WIC van alle kanten – Handel en oorlog over zee. Beelden en verhalen komen samen in een interactieve 360-graden tour door de replica van het VOC-schip Amsterdam, die bij het museum aan de steiger ligt. Hiermee kunnen scholieren uit groep 7 en 8 van de basisschool en klas 1 t/m 3 van de middelbare school meer te weten komen over handel en slavernij onder de VOC en WIC.

Handvatten om te leren

Met de interactieve schoolplaat is het schip nu ook online te bezoeken. In deze digitale omgeving ontdekken docenten en leerlingen allerlei verhalen over de VOC en WIC: de handel, reizen en het slavernijverleden. Presentator Astrid Sy, bekend van Andere Tijden, is de rondleider aan boord en leidt in videofragmenten de verschillende ruimtes in. Deze schoolplaat, waarin leerlingen zelf in 360-graden kunnen rondkijken en inzoomen op tekst en video, biedt handvatten om de geschiedenis van de VOC en de WIC te bespreken in het klaslokaal van nu.

Bekijk de schoolplaat hier!

Wat valt er allemaal te zien en doen?

• Dagboekfragmenten van mensen uit de tijd van de VOC en WIC zijn tot leven gebracht in animaties van illustrator Lucette Braune. Wat maakten deze mensen mee? En hoe kijken leerlingen daar vandaag de dag naar?
• Met vragen uit het debatrad gaan leerlingen in gesprek over de hedendaagse kijk op de VOC en WIC. Voel je trots bij wat de VOC bereikt heeft? Wat vind je van standbeelden van figuren als Jan Pieterszoon Coen? Volstaan de excuses voor het slavernijverleden?
• In het kookspel kom je te weten wat er doorgaans wel, maar vooral niet, op voorraad was in de kombuis. Wat at de bemanning eigenlijk aan boord?
• Klik op een zwaard of specerijenkist en bekijk video’s waarin de geschiedenis over handel en oorlog over zee verder wordt verteld.
• En nog veel meer!

In de schoolplaat vind je video’s van Schooltv en animaties met de stemmen van onder andere Yannick Jozefzoon, Noortje Herlaar, Peter Drost en Esmay Usmany.
De interactieve schoolplaat is perfect in te zetten tijdens de geschiedenis- en burgerschapslessen in de klas, maar ook spannend om thuis te bekijken. VOC en WIC van alle kanten van de NTR en Het Scheepvaartmuseum is vanaf vandaag te bekijken op de website van Schooltv.

VorigeGevonden worden met een schoolwebsite
VolgendeDe beste Excel cursus
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter