Nuchtere studenten ervaren gevaren van alcohol op een tweewieler

Wat zijn de gevaren van fietsen met een glaasje te veel op? Dat hebben eerstejaars studenten afgelopen woensdag kunnen ervaren op de informatiemarkt van de Vrije Universiteit in Amsterdam. Op de 3D-Tripping Bike van Responsible Young Drivers kan je met een nuchtere blik ervaren hoe gevaarlijk het is om onder invloed van alcohol deel te nemen aan het verkeer. Een perfecte manier om de Bob-zomercampagne, die zich in de Vervoerregio Amsterdam richt op tweewielers, bij studenten onder de aandacht te brengen.

Als onderdeel van de kennismaking met de stad en universiteit was het Bob-campagneteam van de Vervoerregio Amsterdam aanwezig op de VU informatiemarkt. Er gebeuren namelijk regelmatig ongelukken in het verkeer waarbij alcohol in het spel is. Alcoholgebruik zorgt ervoor dat verkeersdeelnemers hun vaardigheden overschatten en de risico’s onderschatten, ook op de fiets. “Door het gevaar hiervan op een levendige manier onder de aandacht te brengen bij studenten en met hen in gesprek te gaan, dragen we bij aan bewustwording van de gevaren en helpen we bij het veranderen van gedrag”, aldus Pieter Folkertsma, directeur van Responsible Young Drivers. Pieter: “Via een projectiescherm kunnen omstanders ook meekijken met wat er gebeurt, waardoor je niet alleen de fietser zelf bereikt maar ook de mensen hieromheen. Zo bereiken we veel mensen met deze interventie.”

Veranderingen: nieuwe ervaringen en een nieuwe omgeving

Voor nieuwe studenten verandert er een hoop. Ze verplaatsen zich naar een nieuwe omgeving en verhuizen ook vaak naar de stad. Je oude, vertrouwde fietsroutes worden vervangen door een drukke omgeving. Tramrails, toeristen, veel fietsers, bakfietsen en e-bikes op het fietspad… Het zijn maar een paar voorbeelden van wat je tegen kan komen als je je op de fiets of scooter door Amsterdam begeeft. Kate van de Krol, de coördinator van de VU Bachelor Introductiedagen: “Er komt veel op studenten af, zo in de eerste periode. Tijdens de VU Bachelor Introductiedagen doen we er alles aan om de studenten voor te bereiden op hun studie, maar laten we ze ook kennismaken met andere aspecten van de stad. Voorlichting over alcoholgebruik op de tweewieler is een mooi initiatief, dat wij graag onder de aandacht brengen.”

Alcohol op de fiets

Hoe meer alcohol je drinkt, hoe groter het risico dat je een ongeluk veroorzaakt of zelf slachtoffer van een ongeval wordt. De simulatie bootst een situatie na waarin je op de fiets zit na het consumeren van ongeveer 8 glazen alcohol. De kans op een ongeval bij jongeren is dan ongeveer 60 keer zo groot ten opzichte van dat van een nuchtere bestuurder. Van de ongeveer 4.000 eerstejaars studenten, stapten er ruim 100 op de Bob-fiets. Ook ging het Bob-team in gesprek met omstanders en voorbijgangers. Eén van de studenten: “Nadat ik een keer ben gevallen met de fiets na het drinken van alcohol, heb ik dit nooit meer gedaan. Ik neem nu altijd de nachtbus naar huis.” De gesprekken hebben de studenten waardevolle inzichten gebracht.

Het Bob-campagneteam van Vervoerregio Amsterdam kijkt terug op een succesvolle middag. Meer informatie over de campagne? Ga naar www.verkeerenmeer.nl/campagnes.

VorigeWens je zakenrelaties een fijne vakantie met deze gifts
VolgendeBasisscholen wecyclen elektrische apparaten
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter