Hoe lang duurt het om een propedeuse te behalen?

Wanneer van een student aan een hogeschool of universiteit gezegd wordt dat hij of zij geslaagd is voor zijn of haar propedeuse, geeft dat aan dat de student alle studiepunten uit het eerste jaar heeft gehaald. De student is zonder problemen de "propedeutische fase" gekomen. Daarmee is bewezen dat diegene de studie aankan en waarschijnlijk in staat is om deze te voltooien. Het wordt beter omschreven als een diploma of getuigschrift van tijdelijke status. Je krijgt niet altijd een diploma of getuigschrift voor het afronden van je voorbereidend studiejaar.

Hoe lang duurt het om je propedeuse te halen?

Studenten kennen de volgende opmerkingen en vragen ongetwijfeld: "Heb je voldoende studiepunten voor je P?" Of: "Heb jij je P al gehaald?" Als je aan de universiteit of een hogeschool ingeschreven bent, is het in je eerste jaar waarschijnlijk ook jouw doel om je ‘P’ te halen.

In het algemeen is de propedeuse fase van een HBO of universiteit gelijk aan het eerste jaar van de studie en duurt het dus één jaar. Als je alle voorbereidende onderdelen met succes hebt afgerond, heb je de propedeutische fase voltooid.

Je krijgt een bepaald aantal studiepunten, afhankelijk van het aantal vakken en projecten dat je met succes hebt afgerond. In de meeste gevallen, is het totaal aantal studiepunten dat voor het hele voorbereidende jaar verdiend kan worden zestig. De meerderheid van de eerstejaars HBO studenten slagen met succes voor de propedeuse.

Is het voor jou niet haalbaar om dat te doen?

Dat is helemaal geen probleem! In de meeste gevallen kun je gewoon doorgaan naar het tweede jaar van je opleiding; dat komt doordat het voorbereidend jaar meestal over een periode van twee jaar mag worden afgelegd.

Om je opleiding aan de meeste hogescholen en universiteiten te kunnen voortzetten, moet je echter een bepaald aantal studiepunten hebben behaald. Dat varieert per universiteit, hogeschool en zelfs per opleiding, maar het typische minimum is 45 studiepunten.

Als je je P hebt gehaald, wat nu?

Na al het harde werk, wil je natuurlijk weten wat je kunt doen met je propedeuse. Leerlingen die hun propedeuse succesvol hebben afgesloten aan de hogeschool, kunnen de kans krijgen om hun opleiding aan een universiteit voort te zetten.

Dit kan voor sommige studenten de motiverende factor zijn om hun propedeuse zo snel mogelijk te behalen. Dit is niet voor alle opleidingen haalbaar, dus informeer eerst naar de voorwaarden voor deelname.

Wat gebeurt er als je niet slaagt voor je voorbereidend jaar op het HBO?

Als je in je eerste of voorbereidende jaar binnen twee jaar niet voldoende studiepunten haalt, moet je je studie vaak staken, dit in combinatie met je studenten ov. Bepalen of je nog door wilt gaan met studeren is nu van belang. Zo ja, moet je op zoek naar een tweede bachelor opleiding en vaak zelfs kiezen voor een tweede hoge school. Soms kun je een tweede opleiding aan dezelfde hogeschool of dezelfde opleiding aan een andere hogeschool volgen, afhankelijk van de voorschriften van de instelling.

VorigeWat zijn de basisvaardigheden fietstechnieken
VolgendeKoffie op school: van volautomatische koffiemachine tot een halfautomaat espressomachine
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter