Hoe ziet jouw toekomst er uit?

Voor opgroeiende kinderen kan het een overweldigende vraag zijn: wat ga je later worden? Het ene kind heeft geen idee, de andere weet vaak wel een beetje in welke richting hij het gaat zoeken en een derde heeft concrete ideeën over waar hij later wil gaan werken. Zodra er na het primair onderwijs een keus is gemaakt voor een vervolgopleiding, wordt de vraag voor welk beroep er gekozen gaat worden een stuk concreter. Op zo’n moment is een beroepskeuzetest een manier om enig houvast te krijgen. Er zijn twee soorten beroepskeuzetesten die je op weg kunnen helpen: een gratis snelle beroepskeuzetest en een uitgebreide beroepskeuzetest.

Snelle beroepskeuzetest
Met een snelle beroepskeuzetest krijg je na het beantwoorden van een beperkt aantal vragen een indruk van de beroepen waar je als persoon geschikt voor bent. Het antwoord is niet heel specifiek, maar je komt wel te weten of je geschikt bent voor een beroep als piloot, kunstenaar, dokter of voor een baan in de zakelijke wereld. Er zijn online beroepskeuzetesten te vinden, waarvan sommige zelfs gratis. Deze bestaan uit het beantwoorden van een aantal vragen. Als antwoord krijg je een richting waarin je een beroep zou kunnen gaan zoeken. Interessant, toch?

Uitgebreide beroepskeuzetest
Voor een duidelijk toekomstperspectief is het goed om een uitgebreide beroepskeuzetest te doen. Daar moet je wel even de tijd voor nemen, want zo’n test bestaat uit een stuk meer vragen, die in een minuut of tien moeten worden beantwoord. De test wordt uitgevoerd op basis van een wetenschappelijk model, dat in 2019 een officiële normering heeft. Het resultaat bestaat uit een lijst met beroepen die bij jou passen. Er wordt een uitsplitsing gemaakt naar opleidingsniveaus. Deze test wordt gebruikt door vele duizenden adviseurs op het gebied van loopbaanplanning. Aanbevolen wordt om ter ondersteuning een aantal andere tests te doen, zoals een IQ test.

Doe de juiste test
Als je op zoek gaat naar antwoord op de vraag wat je later wilt worden moet je de juiste test maken. In de eerder besproken beroepskeuzetest bestaat het antwoord uit een richting waarin je naar een beroep kunt kiezen. Het antwoord wordt gevonden op basis van je persoonlijke eigenschappen, die in de vragenlijst aan de orde komen. Een beroepentest is iets anders. Dat is een tekst waarin je de vraag krijgt op je een bepaald beroep interessant vindt. Dus of piloot je een mooi beroep lijkt, of dat je liever de richting opgaat van een verpleegkundige.

VorigeTips om te slagen voor je examens
VolgendeDe juiste kleding aan naar school
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter