Hoe begin je een eigen webshop?

Online winkelen is enorm populair en het aantal online winkels blijft groeien. Veel mensen vinden het prettig om naast een drukke baan hun aankopen online te kunnen doen. Gewoon onbezorgd en snel vanaf de bank je boodschappen inslaan of nieuwe kleding kopen voor je vakantie. Niet zo gek dus dat webshops hier mooi op inspelen. Denk je eraan om zelf ook een webshop te beginnen, dan vraag je je vast af waar je moet beginnen. Het beginnen van een eigen webshop hoeft niet heel moeilijk te zijn en kan eventueel zelfs goed te combineren zijn met een andere baan. Maar waar begin je precies? En wat moet je vooral niet vergeten?

Waar begin je?
Het beginnen van een eigen webshop start natuurlijk met een product. Wat wil je gaan verkopen? Als het goed is heb je daar al wel een idee over, anders was je nu vast niet geïnteresseerd in het beginnen van een webshop. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat het je leuk lijkt om een webshop te beginnen, maar dat je nog niet weet wat je wilt verkopen. Waar liggen je eigen interesses? Het is vaak makkelijk om iets te verkopen dat je zelf ook heel leuk vindt. Vervolgens ga je nadenken over wat je doelgroep is. Heb je eenmaal je product en doelgroep bepaalt, dan wordt het tijd om na te denken over hoe je het product in de markt gaat zetten. Hiervoor kun je een bedrijfsplan schrijven.

Dropshipping
Wanneer je voor het allereerst een eigen webshop start, dan kan dat nogal overweldigend zijn. Je bent verantwoordelijk voor een heleboel zaken tegelijk, zoals de marketing, voorraden bijhouden en het verzenden van je producten. Om het jezelf makkelijker te maken kun je voor een eerste webshop ook beginnen met dropshipping. Dit is iets waar steeds meer webshops gebruik van maken. Dropshipping houdt in dat je via een webshop producten verkoopt maar zelf niet de spullen, oftewel de voorraad in huis hebt. Wanneer een klant bij jou iets aanschaft wordt het product namelijk rechtstreeks vanuit de producent verzonden. Daardoor hoef jij geen voorraden te beheren en producten te verzenden. Zo kun jij je richten op andere zaken zoals bijvoorbeeld marketing. Het voordeel hiervan is dat je minder startkapitaal nodig hebt en geen ruimte om spullen op te slaan en dat kan heel fijn zijn op het moment dat je net begint met een webshop. Een nadeel is dat je vaak minder winst maakt en ook dat jij alsnog verantwoordelijk bent voor de levering van de producten, terwijl je daar weinig invloed op hebt. Gaat er iets mis, dan komen de klanten alsnog bij jou verhaal halen.

Naam en domeinnaam
Heb je een eigen bedrijf, dan heb je natuurlijk ook een bedrijfsnaam nodig. Dit is de naam zoals klanten hem gaan onthouden en hoe je bekend komt te staan. Dat is dus best wel belangrijk. Een goede naam blijft hangen bij de klant en past ook bij het product dat je verkoopt. Controleer ook altijd of de domeinnaam nog beschikbaar is, zodat je jouw website kunt maken onder die naam.

Inschrijven bij de KvK
Als je een eigen webshop hebt, dan ben je ook ineens ondernemer. Dat betekent dat je je moet inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Als je hulp nodig hebt bij de zakelijke kant van de onderneming dan kun je bij de KvK ook terecht voor hulp of advies.

De website bouwen
Ben je zelf handig met online zaken, dan kun je waarschijnlijk zelf aan de slag. Is dat juist niet je sterkste kant, dan kun je iemand de website voor je laten maken. Je bedenkt op welke manier je de website gaat opbouwen en hoe hij eruit komt te zien. Je kunt kiezen voor een open source systeem, waarbij je meer zelf kunt bepalen en je dus erg flexibel bent. Dit kost wel veel meer tijd en je moet handig zijn met programmeren of dit laten doen. Je kunt ook kiezen voor een kant-en-klaar systeem. Hiervoor heb je verschillende programma’s en softwarepakketten beschikbaar. De uitstraling en het gebruikersgemak van je webshop is heel belangrijk voor de ervaring van de klanten. Vinden ze het makkelijk om producten te vinden, werkt het systeem goed, ziet het er vertrouwd uit? Dit zijn allemaal zaken waar je rekening mee moet houden bij het bouwen van de webshop.

Kan iedereen een webshop beginnen?
Het antwoord is ja, al mag je niet zomaar alles online verkopen. Eigenlijk kan iedereen een webshop beginnen. Als je alle bovenstaande stappen hebt doorlopen, dus product en doelgroep bepaald, een bedrijfsnaam vastgesteld, ingeschreven bij de KvK en de website hebt gebouwd dan staat niets je meer in de weg om ook daadwerkelijk producten te gaan verkopen.

VorigeNederland Europese koploper digitale vaardigheden
VolgendeHoe je als docent de privacy van kinderen op het internet kunt waarborgen
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter