Hoe je als docent de privacy van kinderen op het internet kunt waarborgen

De veiligheid van het kind staat altijd voorop. Toch wordt er niet altijd gedacht aan de privacy op het internet. Dat terwijl internet voor de meeste kinderen een van de belangrijkste onderdelen van het leven is. Ze delen hun selfies op social media en maken vrienden over de hele wereld. Er is weliswaar meestal aandacht voor wat zij op social media mogen plaatsen en wat de do’s en don’ts op het internet zijn. Maar er zijn nog meer zaken die docenten kunnen doen om de privacy van kinderen op het internet te waarborgen.

Tips om de online privacy van kinderen te verbeteren

Kinderen maken zich over het algemeen maar weinig zorgen over hun online privacy. Zij zien geen gevaren in het delen van posts op social media. Bovendien zijn er tegenwoordig zelfs WhatsApp-groepen om aan te geven wanneer er weer uitval van een bepaalde docent is of wanneer er een les verschoven wordt. Social media is daarmee onmisbaar geworden voor ieder schoolgaand kind. Maar dat betekent ook dat er daarmee meer verantwoordelijkheid bij de docent komt te liggen.

Ga in gesprek
Het is belangrijk om in gesprek te gaan met kinderen over wat zij wel of niet op het internet doen. Vaak is de regel op school dat er alleen websites bezocht mogen worden die te maken hebben met het onderwerp van de les. Bovendien kiezen systeembeheerders er vaak voor om bepaalde websites te blokkeren. Op die manier kunnen alleen veilige websites bezocht worden.

Toch is blokkade niet altijd de beste oplossing. Het gesprek aangaan is een betere methode, omdat het kind daarbij ook de mogelijkheid krijgt om te zeggen hoe hij tegen zaken aankijkt. Bespreek bijvoorbeeld over welke onderwerpen wel geschikt zijn en welke niet. Tegenwoordig beginnen kinderen steeds vroeger met sexting - met alle gevolgen van dien. Om deze reden is het maken van afspraken essentieel. Er zijn tegenwoordig lespakketten beschikbaar die het mogelijk maken om kinderen meer bewust te maken van hun gedrag op het internet en social media in het bijzonder. Daarnaast is het mogelijk dat gevoelige gegevens worden onderschept door cybercriminelen. Bijvoorbeeld als het kind per ongeluk schadelijke software op zijn apparaat installeert.

Gebruik een VPN
De online privacy is niet alleen in het geding bij het bezoeken van websites die niet geschikt zijn voor jonge kinderen. Vaak hebben ze zelf niet eens door dat zij online gevolgd worden. Zo is het mogelijk dat ze een openbare wifi hotspot gebruiken, waardoor cybercriminelen kunnen meekijken met wat kinderen online doen. Bijvoorbeeld door de inloggegevens van e-mailadressen af te tappen. Of door het surfgedrag van kinderen te monitoren. Ook zonder inloggen op een openbare wifi hotspot is dit mogelijk. Bijvoorbeeld wanneer er per ongeluk schadelijke software zoals malware is geïnstalleerd.

Met een Virtual Private Network (VPN) is het afluisteren van internetverkeer niet meer mogelijk. Dat werkt als volgt: alle internetverkeer wordt van tevoren versleuteld. Vervolgens wordt deze versleutelde informatie door een zogenaamde virtuele tunnel gestuurd. In de tunnel kan niemand het versleutelde verkeer meer onderscheppen. Daarna worden de gegevens aan het einde van de tunnel eerst ontsleuteld door de VPN-software. Deze gegevens worden vervolgens doorgestuurd naar de website die het kind probeert te bezoeken. De website stuurt de gevraagde informatie door de tunnel weer terug.

Op het moment dat de informatie aankomt op de computer van het kind, is de informatie weer eerst versleuteld door de software. Zo is het niet mogelijk om meer mee te kijken met wat er op de smartphone, tablet of laptop van het kind gebeurt. Het is belangrijk om je als docent te verdiepen in hoe een VPN werkt en hoe het kan bijdragen aan de online veiligheid van kinderen. Bewustwording van het gedrag en de gevaren op internet staan daarbij op één.

VorigeHoe begin je een eigen webshop?
VolgendeICT-studenten kunnen voortaan ook docent worden
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter