Documentaire over het onverzettelijke onderduikdorp Nieuwlande

In het Drentse dorpje Nieuwlande en omgeving zaten tijdens de oorlog meer dan honderd joden ondergedoken. Het dorp kreeg hiervoor in 1985 een Yad Vashem-onderscheiding. Slechts twee dorpen in de hele wereld hebben dit gekregen. In de documentaire gaat programmamaker Martijn Bink op zoek naar het verhaal achter het verzet in dit kleine dorp. Waarom waren de inwoners bereid om met gevaar voor eigen leven onbekenden onderdak te geven? Wie waren die onderduikers? Welke rol speelde het geloof? En wat wisten de Duitsers?

De Yad Vashem-onderscheiding voor Nieuwlande
Martijn Bink spreekt een aantal mensen die de oorlog in Nieuwlande hebben meegemaakt. Met de dochter van de bekende verzetsstrijder Johannes Post, met een koerierster, een joodse onderduiker die als kind is opgepakt in Nieuwlande en zijn onderduikzus. Ook komt een man aan het woord die vertelt over de inval in de boerderij van zijn ouders, waarbij zijn moeder werd opgepakt en de onderduikers konden vluchten.

Verder wordt gebruik gemaakt van dagboekfragmenten van Arnold Douwes, een van de belangrijke verzetsmannen van het dorp. Douwes schrijft over hoe moeilijk het soms is om plekken te vinden voor onderduikers, de druk die gezinnen ervaren om toch maar joden op te nemen en over het dagelijkse leven in Nieuwlande en omgeving.

NOS Nieuwlande - onverzettelijk onderduikdorp
Woensdag 4 mei, 20.40-21.25 uur, NPO 2

VorigeMBO vaktalent meet zich met de besten uit hun beroepsgroep
Volgende5 tips om eenvoudig online te betalen in het buitenland
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter