Wat je als winkelmedewerker moet weten over de CAO kledingwinkel

Niet alle werknemers in de retail weten hoe het precies zit met hun CAO. Terwijl het juist heel erg belangrijk is om te weten wat je rechten zijn. Verdiep je daarom altijd in je CAO. Om je te helpen, legt Werk in de Winkel uit wat je als winkelmedewerker moet weten over de CAO kledingwinkel.

Wat is een CAO en waarom is het belangrijk?

Een CAO staat voor collectieve arbeidsovereenkomst. Het is een schriftelijke overeenkomst waarin alle afspraken, rechten en plichten die geldig zijn voor de gehele branche staan. Een CAO zorgt voor de bescherming van medewerkers in een bepaalde sector. Is deze CAO er niet, dan heb je als werknemer alleen de bescherming van de wet. Deze is vaak minimaal en minder gunstig dan de afspraken in een CAO. Echter mogen de afspraken in een CAO nooit in strijd zijn met de wet.

Waarom is er een CAO kledingwinkel?

De CAO kledingbranche heeft, net als alle branches, een eigen CAO. De officiële naam voor deze CAO is de CAO Retail Non-Food. Deze geldt voor werknemers in de mode, schoenen, sport, verf & wooninrichting, tuincentra en woonwinkels, zowel online als offline. In de CAO zijn onder andere afspraken opgenomen over vakantiedagen, structurele loonsverhoging, toeslagen, doorbetaling bij ziekte, pensioen, werktijden, opzegtermijn, ontslag, kinderopvang en scholing. Werk in de Winkel neemt je mee door de belangrijkste afspraken die vastliggen in de CAO kledingwinkel.

Wat moet je weten over de CAO kledingbranche?

De huidige CAO kledingbranche loopt van 1 januari 2021 tot en met 30 juni 2022. Een CAO verandert namelijk regelmatig. Voor afspraken over een specifiek onderwerp moet je altijd kijken naar de huidige CAO.

Loon
Er zijn in de huidige CAO drie momenten waarop het salaris voor de kledingbranche wordt verhoogd, namelijk op 1 januari en op 1 juli. Dit valt samen met de momenten dat ook het wettelijk minimumloon stijgt.

Scholing
Als kledingwinkel medewerker heb je recht op scholing. Als je aan de voorwaarden voldoet, heb je recht op 150 euro individueel ontwikkelbudget per jaar. De voorwaarden zijn dat je minimaal 16 uur per week werkt en al een jaar in dienst bent.

Ziekte en verlof
Voor het reglement rondom ziekte en verlof dient eerst te worden gekeken naar het bedrijf waar je werkt. Is dit er niet, dan is de CAO leidend. Hier staat een standaard reglement in. Je hebt altijd recht op ziektedagen en verlof. Ook heb je recht op buitengewoon verlof. Dit geldt bij een huwelijk, sterfgeval, dienstjubileum, verhuizing, sollicitatie of om een medische reden. Raadpleeg de huidige CAO kledingwinkel voor alle afspraken die nu vastliggen.

Werk in de Winkel: platform voor retail medewerkers

Werk in de Winkel is een platform voor alle retail medewerkers. Dit portaal biedt leuke artikelen over diverse onderwerpen die gerelateerd zijn aan zowel persoonlijke als professionele ontwikkeling en werkplezier. Neem snel een kijkje!

VorigeTips voor activiteiten tijdens lange weekenden of vakanties met de kinderen
VolgendeTips om te slagen voor je examens
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter