Tips voor activiteiten tijdens lange weekenden of vakanties met de kinderen

Het voorjaar is dé tijd voor lekker veel lange weekenden door alle bekende feestdagen. Maar dat betekent ook veel extra tijd waarin je de kinderen moet zien te vermaken. Veel ouders vragen zich vaak af wat ze moeten doen al die dagen dat de kinderen extra vrij zijn. Soms moet je zelf ook gewoon werken, wat het helemaal lastig maakt. Gelukkig zijn er genoeg opties te bedenken en het hoeft ook niet heel ingewikkeld te zijn. Kinderen zijn voor veel dingen in en meestal snel tevreden. Met deze lijst kom je de lange weekend en vakantie gemoedelijk met elkaar door.

Schermtijd mag best
Hoewel je ze het liefst niet voor de televisie ziet hangen, kan een beetje ontspanning (ook voor jezelf) voor een beeldscherm geen kwaad. Een filmmarathon op een druilerige middag met het hele gezin kan ook heel gezellig zijn. Veel kinderen vinden het leuk om spellen te doen op een game console zoals een Nintendo Switch. Laat ze in de vakantie vooral even losgaan, gamen is namelijk lang niet zo slecht als veel ouders denken. Het leuke van de Nintendo Switch is dat je er zowel via de televisie als via het apparaat zelf mee kunt gamen. Je kunt hem dus ook nog eens meenemen tijdens een weekendje logeren bij opa en oma. Er bestaat overigens ook een Switch Lite die je alleen handheld kunt spelen. Zo’n apparaat aanschaffen kan best prijzig zijn. Kijk daarom eens bij de top 5 Nintendo Switch voor verschillende bundels en aanbiedingen.

Speurtocht in de buurt
Organiseer een speurtocht door de wijk of in de buurt. Dit kun je heel gezellig samen doen met andere ouders. Als ouders zorg je ervoor dat de speurtocht wordt uitgezet en vervolgens zijn de kinderen even zoet met elkaar. Kun je ondertussen met de rest van de volwassenen lekker aan de borrel. Kies bijvoorbeeld voor een fotospeurtocht waarbij ze op zoek moeten naar bepaalde details in de straat.

Bij mooi weer samen picknicken
Wanneer de zon schijnt is het altijd heerlijk om lekker naar buiten te gaan. Zoek een leuk park in de buurt uit of ergens langs het water en neem zoveel lekkere hapjes en drankjes mee in je picknick als maar kan. Natuurlijk zet je de kinderen ook zelf aan het werk. Laat ze een gerecht of baksel bedenken en maak ze verantwoordelijk voor dat gedeelte van de picknick. Ga samen boodschappen doen en laat ze zelf alle spullen bij elkaar zoeken. Vervolgens gaan jullie thuis aan de slag om alles klaar te maken. Dit is niet alleen heel leuk en gezellig om samen te doen, maar ook nog eens leerzaam. Door bezig te zijn met bijvoorbeeld meten, afwegen en bakvormen steken ze ook nog eens een hele hoop op.

Bezoek een museum
In Nederland zijn er ontzettend veel leuke musea te vinden. Er zijn genoeg opties die ook speciaal op kinderen gericht zijn, zoals NEMO. Maar je kunt de kinderen ook prima meenemen naar een plek zoals het Rijks museum of een museum voor moderne kunst. In vakantietijden wordt daar ook vaak iets georganiseerd voor kinderen zoals een speciale audiotour of speurtocht. Mocht dit niet het geval zijn dan is het alsnog leuk om samen met je kinderen door het museum te lopen. Vaak vallen hen weer hele andere dingen op en zo kun je van elkaar nog wat leren ook.

Op ontdekkingstocht
Kinderen zijn van nature echte ontdekkers en onderzoekers. Het liefst willen ze alles weten en vaak stellen ze honderden vragen op een dag. Hoewel je er normaal gesproken misschien niet de tijd voor hebt (of niet de tijd voor neemt) is een lang weekend of een vakantie de ideale gelegenheid om samen van allerlei (scheikundige) proefjes uit te voeren. Probeer dit met zoveel mogelijk spullen die je gewoon thuis hebt liggen. De kinderen zijn er zo een hele middag zoet mee en vinden het fantastisch om te ontdekken wat je allemaal kunt doen met gewone huis- tuin- en keukenspullen.

Lekker samen actief zijn
Soms ligt de oplossing in de eenvoud. Ga simpelweg naar buiten en zie wat er op je pad komt. Maak bijvoorbeeld samen een wandel-of fietstocht. Houd hierbij wel rekening met het tempo en de afstand. Het moet voor de kinderen wel haalbaar zijn zodat het leuk blijft. Onderweg kun je samen vaak even stoppen om te kijken wat er allemaal te zien is. Wie weet beland je samen op het terras en hebben jullie ineens tijd om samen lekker te kletsen. Iets dat er normaal gesproken in de drukte van de dag nog wel eens bij inschiet.

VorigeMaand van de Schooltuin moet belang schooltuinieren op de kaart gaan zetten
VolgendeWat je als winkelmedewerker moet weten over de CAO kledingwinkel
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter