Armoede onder leerlingen neemt toe

Steeds meer kinderen komen met een lege maag en kapotte kleding naar school

Er doen steeds meer verhalen de ronde over leerlingen die naar school komen met honger, gescheurde kleding en leerlingen die zelfs helemaal niet meer komen opdagen. Inmiddels groeit 9,5% van de Nederlandse kinderen op in armoede. Dat bleek onlangs uit cijfers van het CPB. De verwachting is dat dit de komende jaren niet minder gaat worden. Mocht het zo zijn dat we afstevenen op een ernstige financiële crisis, dan zal dat aantal zelfs verder toenemen in de komende jaren. Ook op scholen wordt steeds meer actie ondernomen om leerlingen die opgroeien in armoede een helpende hand te bieden. Het zijn overigens niet alleen de laagste inkomens die de gevolgen van de torenhoge inflatie voelen. Ook middeninkomens krijgen het steeds lastiger. Zij kunnen echter wel gemakkelijker besparen door bijvoorbeeld kleren te kopen bij een voordelige webshop als Kixx.nl.

Gratis ontbijt op school

Steeds vaker worden er op school signalen opgevangen van leerlingen die met honger naar school komen. In enkele gevallen gaat het zover dat leerlingen aangeven duizelig te zijn en zich niet goed te voelen. Dat heeft natuurlijk een desastreus effect op het leervermogen. Kinderen met honger kunnen zich niet goed concentreren en ervaren veel meer stress dan leeftijdsgenootjes die geen honger hebben. In elke klas zitten gemiddeld twee kinderen die opgroeien in armoede. Ook in rijkere wijken groeien steeds meer kinderen op in armoede.

Een manier om leerlingen met honger te helpen, is het aanbieden van een gratis ontbijt op school. Kinderen kunnen zich daarna beter concentreren en ervaren ook minder stress. Eerder werd al aangekondigd dat er een gratis ontbijt wordt gegevens op 500 basisscholen in en rond arme buurten. Dergelijke initiatieven worden op steeds meer basisscholen overgenomen. Dat is een erg mooie actie. Er zal echter ook een structurele oplossing voor thuis gevonden moeten worden. En dat is helaas niet zomaar gedaan.

Geregeld hoge kortingen op kleding online

De laagste inkomens zijn al lang niet meer de enige slachtoffers van de hoge inflatie. Ook steeds meer middeninkomens voelen de gevolgen van de extreme inflatie. Vooral de middeninkomens die (net) geen recht hebben op toeslagen en op deze manier tussen wal en schip vallen, merken de gevolgen sterk. Omdat de middeninkomens een hoger uitgavepatroon hebben, is het voor hen ook gemakkelijker te besparen op de uitgaven. Zo is het een idee om kwalitatieve kleding aan te schaffen tegen een voordelige prijs. Denk dan aan bijvoorbeeld kleding van B.Nosy. Dergelijke kleding is van goede kwaliteit waardoor het lang meegaat, maar toch redelijk voordelig geprijsd. Op die manier kunnen kinderen langer doen met de kleding, wat uiteindelijk tot gevolg heeft dat uitgaven voor kleding lager gaan uitvallen.

VorigeGratis lespakket 4vuurwerkveilig
VolgendeInschrijving voor bezoekers NOT 2023 gestart
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter