Handige tips om minder last te hebben van werkdruk

Docenten hebben een divers beroep met behoorlijk wat verantwoordelijkheid. Iedere dag is anders en er komt behoorlijk wat op je af. Daarom is het niet zo verwonderlijk dat leerkrachten regelmatig kampen met werkgerelateerde stress. Dergelijke klachten komen veel voor onder de beroepsbevolking. Maar docenten hebben er gemiddeld vaker last van. In dit blog bespreken we een aantal handige tips om mentaal weerstand te bieden aan werkdruk.

Stel prioriteiten en probeer niet alles in één keer op te lossen

Onderwijs geven is eigenlijk nooit voorbij. Er is altijd meer ruimte om nieuwe dingen te leren en je verder te ontwikkelingen. Veel leraren gaan hier onder gebukt. Ze zijn in feite te ambitieus. Want wanneer je alles op probeert te lossen en beter probeert te maken raak je uiteindelijk gefrustreerd. Geen mens kan alles alleen. Kies daarom verbeterpunten uit die je echt belangrijk vindt en neem niet te veel hooi op je vork.

Vraag hulp als beginnende leraar

Docenten die net starten hebben het vaak zwaar. Nieuwe situaties worden geïntroduceerd en jij bent degene die de oplossing dient te vinden. Tijdens de eerste maanden komt er veel op je af. Geen wonder dat startende leerkrachten het vaak lastig hebben. Bovendien heb je net een nieuwe baan in een nieuwe omgeving. Daarom is het soms lastig om advies te vragen aan een meer ervaren leerkracht die je zelf ook nog niet zo goed kent. Probeer over deze drempel heen te stappen. Vraag om raad wanneer je ergens tegenaan loopt. Docenten zijn hulpvaardige types dus jouw collega's zijn vast bereid om jou te helpen.

Maak een duidelijke verdeling tussen werk en vrije tijd

Soms lijkt het alsof het werk van een leraar nooit voorbij is. Er zijn altijd voorbereidingen voor de komende dagen en huiswerk dat nagekeken dient te worden. Perfectionisten lijden hier met name onder. Ze willen alles zo goed mogelijk doen en steken ongelooflijk veel tijd in elke les, leerling en opdracht. Dat is uiteraard een prijzenswaardig streven. Maar zorg er wel voor dat je ambities niet ten koste gaan van jezelf. Op de lange termijn werkt dat namelijk alleen maar averechts.

Elimineer stressvolle factoren uit je leven

Het is wellicht slim om verder te kijken dan alleen je beroep wanneer je meer ontspannen door het leven wenst te gaan. Tenslotte is het niet louter het werk van een leerkracht dat stress oproept. Persoonlijke factoren wegen eveneens zwaar, in sommige gevallen zelfs onbewust. Hierdoor is het extra lastig om te bepalen waar je moet beginnen. Het inbouwen van meer zekerheid draagt in ieder geval bij aan minder piekeren.

Al je financiële en juridische zaken op orde

Je verwacht het waarschijnlijk niet, maar de notaris is een bron van hulp om stress te verminderen. Het blijkt namelijk dat velen van ons zorgen hebben over geldzaken. Ze zijn bijvoorbeeld onzeker over de toekomst of weten eigenlijk niet precies wat er gebeurt wanneer ze scheiden van hun partner. Bij de notaris krijg je zekerheid. Je bepaalt wie je erfgenamen zijn, wie er voor jouw kinderen zorgt wanneer jij dat niet meer kan en stelt een levenstestament op. Je toekomst wordt zekerder zodat jij je zorgen niet meeneemt naar het klaslokaal.

VorigeLeren voor je Wft-diploma
VolgendeJeugdeducatiefonds en SpaceBuzz willen met eigen raket kinderen de ruimte inschieten
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter