3 tips bij het geven van seksuele voorlichting

Niet alleen als ouders is het van belang om je kind op de hoogte te brengen van seksualiteit, ook op school is het handig om hier aandacht aan te besteden. Als docent is het van belang om te bedenken hoe je een les in seksuele voorlichting goed voorbereid. Het is namelijk een compleet andere les dan je gewend bent. Er zijn een aantal tips bij het geven van seksuele voorlichting die jou op weg helpen. Welke tips dit zijn? Wij sommen het hieronder voor je op.

Een veilig sfeer creëren

Als je van plan bent om jouw leerlingen binnenkort seksuele voorlichting te geven, dan is het belangrijk om hiervoor een veilige sfeer te creëren. Probeer te bereiken dat er open over seksualiteit gepraat wordt, met respect. Om vervelende situaties te voorkomen is het goed om afspraken te maken met je klas wanneer je aan seksuele voorlichting begint. Denk hierbij aan niemand uitlachen en respect hebben voor elkaars mening. Niet iedereen in de klas denkt hetzelfde over seksuele voorlichting en het is van belang dat zij door jou als docent het gevoel krijgen dat zij alles kunnen zeggen. Door voor een veilige sfeer te zorgen in de klas voorkom je dat leerlingen zich inhouden en maar weinig over het onderwerp vertellen.

Geef leerlingen de kans om anoniem vragen te stellen

De kans bestaat dat niet iedere leerling een vraag durft te stellen tijdens seksuele voorlichting, maar wel met een vraag zit. Om ook een antwoord te geven op deze vragen is het een aanrader om leerlingen de kans te bieden om anoniem vragen te stellen. Dit is mogelijk door bijvoorbeeld briefjes van de leerlingen met vragen erop in een doos of pot te stoppen. Zo weet niemand van wie de vraag afkomstig is en wordt de les waarschijnlijk minder gespannen voor de klas.

Gebruik materiaal bij het lesgeven

Om jouw boodschap op het gebied van seksuele voorlichting over te brengen is het verstandig om gebruik te maken van materiaal bij het lesgeven. Hierbij is aan van alles te denken. Niet alleen zijn er bepaalde filmpjes of boeken die jou erbij helpen om een les tot in de puntjes goed te laten verlopen, maar ook materiaal dat te maken heeft met intimiteit is goed om over na te denken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan voorbehoedsmiddelen. Erotisch speelgoed wordt tegenwoordig ook steeds populairder en daarom kan het geen kwaad om ook hier aandacht aan te besteden. Een vibrator is een goed voorbeeld van een seksspeeltje waarmee je seksuele voorlichting kunt geven. Op zoek naar een vibrator? Kijk dan eens op Beste-Vibrator.nl.

Deze tips helpen jou bij het geven van goede seksuele voorlichting. Als je dit nog niet eerder hebt gedaan als docent, kan dit best even spannend zijn. Zodra je de lessen echter goed voorbereid, moet het jou zonder twijfel lukken om jouw boodschap over te brengen op de leerlingen. Houd de lessen niet te formeel, maar probeer juist creatief te zijn en de les luchtig en leuk te maken.

VorigeHet Klokhuis over het ontstaan van leven
VolgendeWat is SEO en hoe pas ik dat toe voor mijn website?
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter