Coronamaatregelen in het basisonderwijs

Na een vervroegde kerstvakantie zijn veruit de meeste basisscholen weer open voor hun leerlingen. Wel worden er maatregelen genomen om de omikronvariant zo veel mogelijk buiten de deur te houden. Dit zijn vooralsnog dezelfde maatregelen die al golden voor de kerstvakantie; mondkapjes in de gang, sneltesten voor de bovenbouw en thuisblijven bij een eventuele besmetting of loopneus. Of de maatregelen gaan helpen om het aantal besmettingen laag te houden, is onduidelijk. Het aantal besmettingen liepen door de besmettelijkere omikronvariant namelijk al op voordat de scholen weer open zijn gegaan.

Sneltesten voor de bovenbouw
Een recente en belangrijke maatregel is het advies voor leerlingen in de bovenbouw om zicht tweemaal per week te testen door middel van een zelftest. Deze zelftesten worden door de school geleverd. Het gaat ‘slechts’ om een advies omdat leerlingen niet verplicht kunnen worden zichzelf tweemaal per week te testen. Toch is het erg belangrijk dat de leerlingen zich hieraan gaan houden doordat de ziekte bij veel kinderen een asymptomatisch verloop heeft. Dat houdt in dat zij geen symptomen ontwikkelen die wijzen op corona. De kans bestaat dat enkele scholen leveringsproblemen ondervinden bij de sneltesten.

Een corona zelftest kopen kunt u ook zelf doen. De testen zijn tegenwoordig op veel plekken te krijgen. Daarnaast kan er eventueel gekozen worden voor een sneltest via Testenvoortoegang of de GGD. Een sneltest kopen is natuurlijk wel een stuk sneller en vereist geen afspraak.

Angst voor verzuim onder docenten
Omdat veel docenten inmiddels zijn ingeënt of de ziekte al hebben doorlopen, is de kans klein dat zij veel last zullen ondervinden van de gevolgen. Echter kan het huidige beleid er voor zorgen dat het verzuim onder docenten erg hoog wordt. Zo zijn docenten bijvoorbeeld verplicht in quarantaine te gaan indien zij in contact zijn geweest met een besmette persoon. Aangezien corona onder schoolgaande kinderen hard rondgaat, is het als docenten in het basisonderwijs erg moeilijk om niet in contact te komen met een besmet persoon. Er wordt al wel gesproken om de verplichte quarantaine te verkorten naar 5 dagen.

Meer coronamaatregelen in het basisonderwijs
Naast de het advies tot testen, zijn er nog enkele andere maatregelen van kracht in het basisonderwijs. Zo wordt leerkrachten geadviseerd 1,5 meter afstand te houden. De leerlingen hoeven dit niet. Verder geldt het advies voor leerlingen in de bovenbouw om een mondkapje te dragen op de gang. Ook wordt geadviseerd groepen zoveel mogelijk te scheiden. Dat houdt onder andere in dat de pauzes op verschillende tijdstippen moeten worden gehouden voor de verschillende klassen, en dat er niet klassikaal wordt uitgewisseld. Tenslotte blijven leerlingen thuis wanneer zij verkouden zijn of zich niet lekker voelen.

VorigeWaarom goede beveiliging op school belangrijk is
VolgendeFysiek onderwijs op mbo-instellingen, hogescholen en universiteiten
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter