Voor het eerst beleggen?

Heb jij ook interesse om te beginnen met beleggen? Het investeren van geld in goud en zilver is in deze tijden zeker een interessante optie.

Misschien ben je nog niet zo bekend met beleggen, maar de kans is groot dat je zelf al (jaren) aan het beleggen bent. Denk bijvoorbeeld eens aan het geld dat van je salaris en via bijdrage van je werkgever opzij wordt gezet voor je pensioen later. Dat is eigenlijk al een vorm van beleggen. Of je spaarrekening waar je je geld opzij zet en daar rente voor krijgt. Veel mensen zijn dus wezenlijk al aan het beleggen zonder dat ze er zelf bij stilstaan. Nu de rente juist heel laag of zelfs nihil is en de inflatie juist is gestegen bij de meeste banken, gaan veel mensen over op het bewust beleggen.

Waarin beleggen?
Je geld investeren met de verwachting dat die investering in de toekomst in waarde gaat toenemen, is dus een andere mogelijkheid om rente te maken. Beleggen is vaak op basis van de economie oftewel economische korte termijn verwachtingen. Dan rijst meteen de vraag op waarin je dan het beste kan beleggen. Je kunt kiezen voor bijvoorbeeld aandelen, huizen, obligaties of edelmetalen zoals platina, goud en zilver. Niemand kan natuurlijk in een waarzeggers bol kijken en vooraf zien waarin je de meeste winst kan maken, maar er valt wel het een en ander te zeggen over beleggen in goud en zilver.

Beleggen in duurzaam goud
Al van oudsher heeft goud een aantrekkingskracht op mensen. Wellicht omdat het glimt en moeilijk te vinden is en doordat je er allerlei voorwerpen van kunt maken zoals sieraden en munten. Goud wordt vandaag de dag ook gebruikt in tandheelkunde, elektronische, technologische apparaten en in de ruimtevaart. Goud is behalve als sieraad ook een goed middel om in te beleggen. Het wordt gezien als relatief veilige belegging en is wellicht daarom dan ook het meest populaire edelmetaal als investering. De echte handelsplaatsen voor goud zijn Londen en New York waar de meest prominente goudbeurzen te vinden zijn. Net zoals veel andere beleggingsmiddelen fluctueert ook de goudprijs en zilverprijs.

Wanneer stijgt de goudprijs?
Verschillende factoren uit het verleden verklaren de toegenomen waarde van het glanzende gele metaal in tijden van bijvoorbeeld een politieke crises. Een politieke onrust heeft er tot nu toe altijd voor gezorgd dat mensen goud gingen hamsteren. Dit omdat het opgeslagen kan worden en ten alle tijden geruild kan worden voor bijvoorbeeld voedsel, onderdak of om te reizen. Ook doordat de corona crisis veel onzekerheid in de financiële wereld met zich heeft meegebracht, zijn de prijzen van zilver en goud gestegen. Daarnaast stijgt ook de prijs wanneer het reële rendement op aandelen-, obligatie- of vastgoedmarkten negatief is. Dan trekken mensen regelmatig naar goud toe als een alternatief dat zijn waarde behoudt. De prijzen voor edelmetalen kunnen daarentegen dalen door onevenwichtigheden zoals indien er meer verkopers dan kopers zijn.

Beleggen in zilver
Een ander bekend en geliefd edelmetaal is zilver. Al eeuwenlang wordt zilver begeerd en gebruikt voor het maken van kettingen, ringen, knopen en bijvoorbeeld munten. En tot op de dag van vandaag is het nog steeds waardevol en een handelbaar middel om in te beleggen. Het is goedkoper dan goud en dus tevens makkelijker toegankelijk dan goud. Daardoor kunnen mensen met een kleiner budget ook beleggen, bijvoorbeeld in zilver. De zilverprijs fluctueert wel en wordt, net als de goudprijs, bepaald door vraag en aanbod. Factoren die de goudprijs beïnvloeden zijn onder andere de Amerikaanse dollar, werkgelegenheid, banengroei en rentetarieven.

Een goede zilverprijs
De zilverprijs heeft het afgelopen jaar een forse stijging doorgemaakt. Het beleggen in zilver wordt dan ook als aantrekkelijke investering gezien. Daardoor is het beleggen in dit edelmetaal een goede zet voor (beginnende) beleggers. De verwachting is ook dat de prijs van zilver nog meer gaat stijgen, net zoals de prijzen voor gas en olie dat nu ook al doen. Deze verwachting komt uit analyse naar aanleiding van de prijsbewegingen van de afgelopen jaren. Het is dus niet zo’n gek idee om de kansen van beleggen in goud en zilver eens nader te bekijken en te overwegen. Vergeet daarbij niet dat beleggen altijd risico’s met zich meebrengt.

Investeren in goud en zilver
Ook doordat de corona crisis veel onzekerheid in de financiële wereld met zich heeft meegebracht, zijn de prijzen van zilver en goud gestegen. Edelmetalen worden beschouwd als een goede diversificatie van de portefeuille en als afdekking tegen inflatie. Kortom: zilver en goud zijn grondstoffen die makkelijk kunnen worden toegevoegd aan je edelmetalen portfolio, en elk hebben allemaal hun eigen unieke voordelen en risico’s. Het loont dus zeker om eens te overwegen of edelmetalen goud en zilver ook voor jou een goede investering zijn.

VorigeLandelijke campagne voor buiten spelen in de winter
VolgendeWaarom goede beveiliging op school belangrijk is
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter