Zo maak je het klaslokaal helemaal klaar voor Sinterklaas en nog meer tips

‘Zie ginds komt de stoomboot uit Spanje weer aan’. Het lijkt nog wat ver weg, maar de tijd vliegt en voor je het weet zitten we weer midden in de periode van de feestdagen. Dus je kunt er maar beter op tijd bij zijn. Met stip op nummer 1 staat nog altijd Sinterklaas. Kinderen zijn er dol op en vinden het leuk om in die periode lekker te knutselen. En ze kijken natuurlijk uit naar de Goedheiligman en wat voor cadeautjes hij voor ze meebrengt. In de meeste gezinnen wordt ook thuis Sinterklaas gevierd, dus ook daar voert het thema zich lekker door.

Versiering
Met de feestdagen pakken we thuis altijd flink uit, dus dat mag in het klaslokaal natuurlijk ook. Vooral voor de jongste kinderen is de Sinterklaas periode natuurlijk heel bijzonder en spannend. Het blijft toch iets magisch, dat de Sint met zijn paard over het dak kan wandelen niet waar? Het is dus best geoorloofd om lekker uit te pakken met de Sint versiering. Bij Vlaggenclub kun je terecht voor heel veel leuke versiering voor het thema Sinterklaas. Niet alleen voor vlaggen die je in het lokaal kunt ophangen, maar nog meer versiering of zelfs een Sinterklaaspak.

Voor elk budget
Als leerkracht wil je natuurlijk dat het gezellig is in de klas, maar een groot budget heb je meestal niet tot je beschikking. Online scoor je meestal de goedkoopste deal. Zoek dus rustig even het internet af totdat je de beste deal hebt gevonden. Je kunt natuurlijk ook rondvragen in je omgeving of iemand nog wat over heeft van voorgaande jaren. Misschien doet iemand zijn hele Sinterklaasversiering collectie de deur uit omdat de kids al te oud zijn en vind je een leuke deal op Marktplaats. Het kan nooit kwaad in ieder geval even te speuren.

De leukste knutselwerkjes
Richting de feestdagen zijn we allemaal wat meer in de vakantiestemming. Niks mis mee om dus lekker wat meer te fröbelen met de kinderen en ze leuke knutselwerkjes te laten maken in het thema. De kinderen vinden het leuk om gemaakte knutselwerkjes mee naar huis te nemen en ze hebben direct voor thuis wat versiering, zijn papa en mama ook weer blij. Voor elke leeftijd en elke groep zijn er genoeg opties te verzinnen. Sla de wc-rollen maar alvast weer in, die komen in veel gevallen weer van pas. Online is een berg aan inspiratie te vinden, dit zijn een paar ideetjes:

• Eigen schoen maken voor thuis. Niet alleen een leuke uitdaging, ook handig voor thuis.
• Het paard van Sinterklaas. Leuk voor de kleinste en de wat oudere, waarbij je verschillende technieken kunt inzetten om het moeilijker of makkelijker te maken.
• De stoomboot. Met een eierdoos heb je al een hele mooie basis.
• Zelf versieringen voor in de klas maken. Je kunt je omgeving inschakelen voor versiering, maar natuurlijk ook de leerlingen zelf aan het werk zetten! Zo kunnen ze ook zelf meedenken aan hoe de klas eruit komt te zien.
• Mijter. Op een eenvoudige manier, met enkel wat stevig papier kun je al een mooie mijter in elkaar zetten.

Pepernoten bakken
Een ander soort knutselwerkje, waar geen lijm aan te pas komt, is het bakken van pepernoten. Samen koken of bakken blijft nog altijd een heel avontuur, maar het is zo ontzettend leerzaam. Het is een goede manier om te leren samenwerken. Ondertussen steken de leerlingen ook nog iets op over heel veel verschillende dingen aansluitend bij verschillende vakgebieden. Denk maar aan rekenen: de juiste verhoudingen zoeken, temperaturen en afmeten. Of taal: begrijpend lezen, nieuwe woordenschat, recepten ontpluizen. En wat dacht je van de fijne motoriek voor de kleuters, met het kneden van het deeg met beide handen. Kortom, een bezigheid die de kinderen vaak heel leuk vinden en waarbij ze onbewust ook nog eens een hele hoop opsteken.

Oefenen met rijmen, dit is je kans
Op de basisschool beginnen de kinderen al vroeg met het leren van rijmwoordjes. In de kleuterklas zijn ze al mee bezig om hun taalontwikkeling te stimuleren. In hogere groepen wordt hier ook nog regelmatig aan gewerkt. Niet alle kinderen zijn hier even blij mee. Een goed moment om weer eens te oefenen met gedichten schrijven is de periode rondom Sinterklaas. Er is geen thema zo geschikt om op een laagdrempelige manier hiermee aan de slag te gaan. Sinterklaas schrijft immers ook voor iedereen een gedicht en is wel erg goed in rijmen. In de oudere klassen kan het voorkomen dat kinderen lootjes trekken en voor elkaar surprises maken met een cadeautje erin. Hier hoort natuurlijk ook een gedicht bij. De ultieme kans op ze aan de het werk te zetten en ze ondertussen nog wat bij te brengen.

VorigeRotterdamse hogescholen en universiteit luiden noodklok ‘nijpend tekort aan studenthuisvesting’
VolgendeOmscholing een oplossing tegen het lerarentekort?
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter