Omscholing een oplossing tegen het lerarentekort?

Het lerarentekort loopt ook in 2021 weer verder op. Vooral in de grote steden hebben scholen de grootste problemen om alle vacatures te vervullen. Bij verschillende scholen in de randstad zijn al klassen naar huis gestuurd dit jaar omdat er niemand is om voor de klas te staan. Enkele van deze scholen geven aan dat zij ook onbevoegden voor de klas laten staan omdat anders nóg meer klassen naar huis gestuurd zouden worden.

Voor het lerarentekort zijn al verschillende mogelijke oplossingen bedacht zoals de zij-instroomregeling. Deze regeling maakt het mogelijk om, gesubsidieerd door DUO, omgeschoold te worden tot docent.

Zij-instroom vs omscholing
Het grote verschil tussen zij-instroom en standaard omscholing is dat een zij-instromer direct voor de klas mag staan, al is deze nog niet bevoegd. Wanneer gekozen wordt voor omscholing, komen de toekomstige docenten in het standaard traject terecht; zij moeten eerst stagelopen en mogen daarna onder begeleiding voor de klas staan.

In de praktijk blijkt echter dat werkgevers huiverig zijn om zij-instromers een kans te geven. Veel toekomstige docenten kiezen daarom uiteindelijk toch voor omscholing, wat inhoudt dat zij vanaf het begin beginnen aan de PABO.

Biedt omscholing een oplossing voor het lerarentekort?
Omscholing kan zeker een oplossing bieden voor het lerarentekort. Een groot nadeel is wel dat het nog jaren gaat duren voordat omscholing tot resultaten leidt, omdat de toekomstige docenten aan het begin moeten beginnen. Een groot voordeel van omscholing is dat er veel instellingen zijn die een helpende hand bieden en bijvoorbeeld hulp bieden bij het aanvragen van een scholingsbudget. Een goed voorbeeld daarvan is Stapacademy.nl.

Onbevoegde docenten voor de klas
Totdat het lerarentekort is opgelost, kan het inzetten van onbevoegde leraren een gedeeltelijke oplossing bieden. Het is immers een betere optie dan de hele klas voor lange tijd naar huis sturen. De kans bestaat daardoor wel dat kinderen die les krijgen van een onbevoegde leraar, lessen krijgen van mindere kwaliteit. De onderwijskwaliteit bij de scholen die hier gebruik van maken staat daardoor onder druk. En omdat vooral de scholen die al slecht scoren ook een groter lerarentekort hebben, kan het lerarentekort er ook nog eens voor zorgen dat kinderen die al niet goed meekomen het in de toekomst nog moeilijker krijgen.
Recent is aangekondigd dat de overheid extra geld biedt aan scholen met moeilijke leerlingen, waar de lerarentekorten het grootst zijn. Dit geld wordt echter maar voor 2,5 jaar aangeboden (NPO-gelden). Dit is dus slechts een tijdelijke oplossing.

VorigeZo maak je het klaslokaal helemaal klaar voor Sinterklaas en nog meer tips
VolgendeJongeren stuk minder digitaal vaardig dan ze zelf denken
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter