Hoe je als school leerlingen tegen ziektes kunt beschermen

Scholen zijn dagelijks gevuld met een kwetsbare groep: kinderen. Een gezond binnenklimaat is dan ook essentieel en een goede stap om zo’n klimaat in stand te houden is het opstellen van een legionellabeheersplan op scholen. Alhoewel het niet volgens de wet verplicht is, in tegenstelling tot onder andere ziekenhuizen en zorginstellingen, is het wel sterk aan te raden. Maar wat houdt zo’n legionallabeheersplan nu precies in?

1. Wat is legionella?
Legionella is een bacterie die voorkomt in leidingwater. In kleine hoeveelheden is legionella niet schadelijk, maar wanneer de bacterie zich vermenigvuldigd kan het gevaar op leveren. Boven de norm van 100 kolonievormende eenheden dreigt er echt gevaar, zeker wanneer het water een temperatuur bereikt van 25 tot 55 graden en de bacterie zich razendsnel kan vermenigvuldigen. Als dit het geval is kunnen mensen besmet raken door het inademen van neveldampen. Het gevaar van legionella zit hem dan ook vooral in deze waternevel want het drinken van besmet water vormt geen gevaar.

Besmetting door de legionellabacterie kan zowel tot een lichte als een zware infectie leiden. De legionellagriep, ook bekend als pontiackoorts, is een lichtere vorm van de infectie. De zwaardere variant wordt ook wel de veteranenziekte genoemd en is een ernstige vorm van een longontsteking. Zowel de legionellagriep als de veteranenziekte zijn goed te behandelen met antibiotica.

2. Waarom een legionellabeheersplan?
Daar waar volwassenen al 20.000 keer per dag ademhalen, daar doen kinderen dit nog vaker omdat ze veel actiever zijn. Tel daarbij het feit dat kinderen sowieso vatbaarder zijn, en het belang om legionella op scholen te weren is duidelijk. Om te voorkomen dat kinderen worden blootgesteld aan te hoge legionellawaardes wordt een beheersplan opgesteld om daarmee de kans op een lichamelijke besmetting te beperken

3. Hoe werkt een legionellabeheersplan?
In het beheersplan staan maatregelen om de legionellawaardes terug te dringen. Deze maatregelen, zoals bijvoorbeeld het doorspoelen van leidingen, worden bijgehouden in een logboek. Het voordeel van zo’n logboek is dat het op deze manier eenvoudig is om aan de inspectie van het drinkwaterbedrijf te laten zien dat wordt voldaan aan alle wettelijke eisen.

VorigeScholieren innoveren om de wereld te redden in de vierde Raspberry Pi-competitie
VolgendeMbo-toppers zetten hun skills in voor bewindslieden op Prinsjesdag
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter