Jeugdbibliotheek wil gestegen gebruik e-books verder aanwakkeren

Coronajaar 2020 heeft het leesgedrag van jongeren flink beïnvloed. Terwijl 18-minners vanwege bibliotheeksluitingen en afstandsonderwijs 29% minder fysieke bibliotheekboeken leenden, zorgden zij in hun leeftijdscategorie voor een ruime verdubbeling van het aantal e-bookuitleningen. Om deze vergrote digitale leesinteresse verder te stimuleren, lanceerde demissionair minister Van Engelshoven vandaag de zomerleescampagne Boek ’n Trip van Jeugdbibliotheek.nl. Van Engelshoven: ‘Laten we jongeren na dit moeilijke jaar vooral de kans geven in de zomer digitaal door te lezen.’

Dat in het afgelopen coronajaar het totaalaantal door jeugd en jongeren geleende boeken verder is gedaald, mag geen verrassing heten. De flinke stijging in het aantal e-books en luisterboeken dat jongeren leenden, was dat volgens Yara Krösschell van Jeugdbibliotheek.nl wel: ‘We hadden de hoop dat meer jongeren in coronatijd zouden overstappen naar e-books, maar dat dit een ruime verdubbeling zou zijn, zagen we niet aankomen. Om het digitaal lezen nu verder te stimuleren zijn we deze campagne gestart, om alle jongeren – ook niet-bibliotheekleden – op een laagdrempelige manier de kans te geven de hele zomer door te lezen en luisteren.’

Demissionair minister Van Engelshoven (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) juicht de zomerleescampagne Boek ’n Trip toe: ‘Het afgelopen jaar is voor jongeren, met het vele digitale onderwijs op scholen en de sluiting van bibliotheken, heel lastig geweest. Ik hoop dat ze zich daarom de komende zomer heerlijk laten afleiden door de goede, grappige en spannende verhalen van Jeugdbibliotheek.nl. Als ze deze zomer blijven doorlezen, blijft hun leesniveau op peil – en deze schermtijd juichen we natuurlijk allemaal toe.’

Bewustwording
Om gebruik te maken van de zomerleescampagne hoeven jongeren geen bibliotheeklid te zijn, legt Krösschell uit: ‘De campagne is bedoeld om het digitaal lezen onder jongeren verder te stimuleren, maar ook om ze kennis te laten maken met Jeugdbibliotheek.nl. Niet alle jongeren zijn zich ervan bewust dat een lidmaatschap van de bibliotheek voor jongeren in de meeste gevallen gratis is en dat ze met dat lidmaatschap weer toegang hebben tot e-books en luisterboeken van Jeugdbibliotheek.nl. Met deze campagne maken we jongeren niet meteen Jeugdbibliotheeklid, maar hopelijk inspireren we hen daar wel toe.’

Van Engelshoven lanceerde Boek ’n Trip op het Rotterdamse Vakcollege Zuidrand, in het bijzijn van leerlingen uit de tweede en derde klas en schrijfster Margje Woodrow, wier boek Fake Trip als een van de leenmogelijkheden in de app van de online Bibliotheek wordt uitgelicht. Nadat de minister, Woodrow en de leerlingen elkaar interviewden en een gezamenlijke leeschallenge aangingen, is de 15-jarige Novalee Eyra in ieder geval overtuigd: ‘We hebben de bibliotheekapp meteen met de klas gedownload en dat boek van Margje ga ik zeker lezen.’

VorigeHoe vind je een goede arbeidsrecht advocaat?
VolgendeLeer kinderen álles over de grutto met dit nieuwe, digitale lespakket
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter