4 voordelen van een schoollaptop

Vroeger werd er op scholen eigenlijk alleen maar gebruik gemaakt van boeken. Op veel scholen was destijds een computerlokaal aanwezig, maar hier waren leerlingen meestal niet bijzonder vaak te vinden. Hoe anders is dit vandaag de dag. Leerlingen werken tegenwoordig namelijk vooral met een laptop van school. Sommige scholen hebben boeken zelfs helemaal overboord gegooid. Is dit op jouw school nog niet het geval, maar overweeg je boeken wel te vervangen door laptops? Wij zetten in deze tekst 4 voordelen van een schoollaptop op een rijtje.

1. Boeken en opdrachten vergeten is verleden tijd
Leerlingen die hun boeken vergeten en boeken die kwijtraken of beschadigen; het komt op vrijwel iedere school regelmatig voor. Dit kan nadelige gevolgen hebben voor het lesgeven. De les is immers minder goed te volgen als het boek ontbreekt. Met laptops op school hoef je hier niet langer bang voor te zijn. De benodigde boeken staan in dat geval namelijk op de laptop of zijn via het internet te bereiken. Hierdoor kunnen leerlingen hun boeken niet meer vergeten of kwijtraken. Dit geldt overigens ook voor opdrachten, aangezien deze vaak opgeslagen worden op de laptop of online.

2. Altijd en overal toegang tot opdrachten en informatie
Wanneer een school gebruik maakt van laptops, wordt een groot deel van de lesstof digitaal aangeboden. Zo zijn boeken vaak via het internet te bereiken en moeten opdrachten vaak in een online omgeving geüpload worden. Doordat alles digitaal gaat, ben je niet afhankelijk van een vaste plek. Leerlingen kunnen de boeken bijvoorbeeld ook vanuit huis inzien. Daarbij komt dat zij (huiswerk)opdrachten ook vanaf verschillende locaties kunnen uploaden. Dit betekent dat leerlingen altijd en overal toegang hebben tot opdrachten en informatie.

3. Onderwijs is per persoon af te stemmen
Een derde voordeel van een Chromebook voor school is dat je hiermee het onderwijs per persoon af kunt stemmen. Wanneer je boeken gebruikt, is dit niet mogelijk. Alle leerlingen krijgen dan immers dezelfde lesstof voorgeschoteld. Gebruik je laptops? Dan kun je de lesstof aanpassen aan het niveau van een leerling. Iemand die langzaam leert, krijgt bijvoorbeeld makkelijkere opgaven dan iemand die snel leert. Hierdoor hoeft een langzame leerling niet op zijn tenen te lopen. Een snelle leerling hoeft op zijn beurt niet te wachten tot de rest van de klas bij is.

4. Lesstof wordt op een speelse wijze gepresenteerd
Om ingewikkelde lesstof begrijpelijker te maken, worden er in boeken vaak afbeeldingen gebruikt. Dit maakt het vaak een stuk duidelijker, maar toch begrijpt niet iedere leerling de lesstof door een afbeelding. Doordat de lesstof via een laptop digitaal wordt aangeboden, kan het op een speelse wijze gepresenteerd worden. Zo kunnen leerlingen bij ingewikkelde onderwerpen vaak een video of animatie bekijken. Dit ziet er niet alleen leuk uit, maar leerlingen onthouden de lesstof hierdoor over het algemeen ook beter.

VorigeSER Jongerenplatform wil beter studiefinancieringsstelsel
VolgendeWaarom keycords bedrukken voor een schoolreisje een goed idee is
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter