Breng je lessen tot leven met de juiste tools

De afgelopen maanden hebben docenten alles uit de kast moeten halen om hun leerlingen online les te geven. Hierbij speelden apps als Teams en Skype een belangrijke rol. Maar sommige docenten trokken ook andere tools uit de kast. Nu lessen weer fysiek worden gegeven is het ook een goed moment om weer met een frisse blik te kijken naar de tools die je les naar een hoger niveau kunnen tillen. Van digitaal tot analoog: alles kan.

QR-codes in de klas
Steeds meer leerlingen gebruiken continu hun smartphone. Als leraar ben je misschien inmiddels ook al verslaafd aan je telefoon. Hoewel de smartphone veel problemen kan veroorzaken, zoals een verlaagde concentratie, kunnen ze jou als leraar ook helpen om de lessen interactiever en leuke te maken. Dat kan bijvoorbeeld door lessen te maken en te printen die QR-codes bevatten. Je kunt heel gemakkelijk zelf zo’n code aanmaken en verbinden aan een bepaald geluidsfragment of een Youtubefilmpje waarin je een vraag stelt of een waaraan de vraag op het vel mee verbonden is.

Socrative: app voor quizzes en andere overhoringen
Op kantoren worden steeds vaker online pubquizzes georganiseerd waarbij iemand vragen bedenkt die in de app beantwoord kunnen worden. Deze manier van vragen stellen kun je echter ook toepassen op je leerlingen aan de hand van de app Socrative. Je kunt leerlingen tijdens de les vragen laten beantwoorden maar in principe ook hele SO’s erop afgehandeld worden. Het fijne aan de app is dat het gratis is en werkt op zowel desktops, telefoons als tablets. Overigens kan de pubquiz-manier ook ingezet worden voor vragen, bijvoorbeeld door Kahoot in te zetten. Je kunt er in dat geval zelfs voor kiezen om een pubquiz-achtige ronde te spelen in de klas met vragen die je op een scherm toont. Welk scherm je daarvoor kunt gebruiken, lees je hieronder.

Whiteboard: digitaal of analoog?
Heb je de afgelopen maanden les gegeven achter je computer? Dan heb je misschien wel gehoord van de app Microsoft Whiteboard. Eigenlijk werkt het hetzelfde als een gewoon whiteboard, maar het verschil is dat het whiteboard digitaal is en iedereen in de groep kan werken op het whiteboard. In de klas zul je echter misschien werken met een klassiek schoolbord met krijtjes of een whiteboard met stiften. Informatieportaal Adviesjagers.nl laat weten dat je in het geval van een analoog whiteboard het beste kiest voor een magnetisch bord, omdat je er dan briefjes op kunt plakken met magneten. Post-its laten lelijke plakvlekken achter. De ideale afmetingen voor een whiteboard op school zijn 90 x 60 centimeter en in de meeste gevallen is een oppervlaktemateriaal van melamine genoeg. Een whiteboard met een porcenalised oppervlak kan echter beter tegen een stootje en is handig als je het veel gebruikt als docent.

Afbeeldingen en films tonen
Een alternatief is het digitale whiteboard, ook wel een smartboard genoemd. Dit werkt via de laptop of een andere computer en wordt op een scherm getoond. Met een speciale pen kun je zelfs schrijven op het whiteboard en je kunt afbeeldingen, foto’s, animaties, geluiden en zelfs hele films hierop tonen. Het nadeel is alleen dat niet twee leerlingen tegelijk op het whiteboard kunnen werken, wat bij een klassiek whiteboard wel kan.

VorigeWaarom is sporten op school zo belangrijk?
VolgendeLeer kinderen beter een vreemde taal kennen
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter