Wapen je tegen lichamelijke en geestelijke klachten

Een baan in het onderwijs brengt allerlei uitdagingen met zich mee, zowel op fysiek gebied als op mentaal gebied. Dit kan naast lichamelijke ook geestelijke klachten geven, waardoor er soms medische hulp ingeschakeld moet worden. Daarom is het altijd goed om ook te kijken welke gezondheidsrisico’s je werk met zich meebrengt en daar goed op voorbereid zijn.

De werkdruk is hoog
Als je voor de klas staat, loop en sta je waarschijnlijk meer dan wanneer je de hele dag achter een bureau zou zitten. Nu is de hele dag zitten ook niet echt gezond, maar veel staan of lopen kan weer andere klachten met zich mee brengen. Daarbij is de werkdruk in het onderwijs momenteel hoog, dus dat kan weer extra mentale klachten veroorzaken. Soms hebben werkgevers speciale collectieve zorgverzekeringen met aanvullende verzekeringen die hierop zijn ingesteld. Als dat niet zo is, dan is een zorgverzekering vergelijken zeker een verstandige keuze. Niet alleen omdat je op die manier eventueel geld kunt besparen, maar ook omdat je zo voor een zorgverzekering kunt kiezen die goed bij jouw beroep past, of bij de klachten waar je eventueel al mee te maken hebt.

Juiste zorgverzekering
Er zijn ook zorgverzekeringen die iedereen stimuleren om fit te zijn of fit te worden. Dat heeft ook voordelen voor het werk. Als je een fit lichaam hebt, kun je de belasting van veel staan of lopen ook beter aan. Gezond voelen en blijven, speelt dus een belangrijke rol om eventuele klachten te voorkomen. In het onderwijs, zeker in tijden van digitaal onderwijs, kan men ook te maken met beeldschermklachten, bijvoorbeeld RSI of last van de ogen. Daarnaast is het belangrijk om je weerbaarheid te verhogen.

Burn-out
Volgens cijfers van het CBS krijgt een op de vijf leerkrachten te maken met een burn-out. Ze staan dan opgebrand voor de klas en voelen zich zowel geestelijke als lichamelijk helemaal uitgeput. Een burn-out kan nog veel meer symptomen hebben, zoals depersonalisatie of onzekerheid. Bij depersonalisatie krijgt de leerkracht meestal een kille en afstandelijke houding en de onzekerheid zorgt dat ze zichzelf minder bekwaam voelen om voor de klas te staan. In eerste instantie worden de signalen meestal genegeerd maar uiteindelijk kunnen ze er niet meer omheen, ze hebben een burn-out. Omdat het percentage aan leerkrachten met een burn-out zo hoog ligt, is het goed om bij het uitkiezen van een zorgverzekering ook hiernaar te kijken. Welke behandelingen kun je in zo’n geval krijgen en wat wordt er vergoed?

Lichamelijke klachten
Lichamelijke klachten kun je krijgen van het vele staan of lopen, maar ook een burn-out kan lichamelijke klachten veroorzaken. Je voelt je niet alleen ontzettend moe, maar het lukt je ook niet om op te laden. Het slapen kan door het piekeren moeizaam gaan en voordat je het weet zit je in een vicieuze cirkel. Door de stress span je voortdurend je spieren aan en kun je rug- of hoofdpijn krijgen of al je spieren doen zeer. Ook hartkloppingen en een verhoogde bloeddruk komen regelmatig voor. Stress werkt ook door op de darmen en het immuunsysteem raakt door stress verzwakt. Je wordt hierdoor ook nog eens vatbaarder voor andere kwalen. Natuurlijk hoeft dit allemaal niet te gebeuren maar als het wel gebeurt, is het prettig als je op de juiste zorg kunt vertrouwen.

VorigeWaarom wordt Halloween gevierd?
VolgendeJeugdjournaal zoekt verslaggeverstalent
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter