Waarom wordt Halloween gevierd?

Halloween staat natuurlijk bekend als de feestdag waarbij iedereen verkleed gaat als enge monsters en waarbij de straat wordt versiert met griezelige decoratie. Maar weinig mensen weten echt waarom halloween überhaupt gevierd wordt. Het is natuurlijk ook een raar feest om te vieren. Vandaar dat we dat hier even uitleggen waarom halloween eigenlijk gevierd wordt.

Waar is het ontstaan?
Halloween komt van oorsprong uit Ierland. Volgens de kalender van de kelten begint het nieuwe jaar op 1 november in plaats van 1 Januari. Daarom was halloween (31 Oktober) voor hun een soort oudejaarsavond. Mensen hadden in deze periode genoeg proviand verzameld om een dag vrij te nemen en halloween te vieren. Ook konden mensen hun huis versieren met pompoenen die ze zelf geoogst hadden. Zo konden ze de ingang van het nieuwe jaar vieren.

Veel mensen die in Ierland en schotland woonden zijn uiteindelijk geëmigreerd naar de verenigde staten. Ze namen natuurlijk hun eigen gewoontes en tradities mee, dus ook halloween. Eerst vierde alleen Ieren en Schotse mensen Halloween. Vandaag de dag is halloween bijna net zo populair als kerst in Amerika. Miljoenen mensen gaan jaarlijkse de straat op om snoep te verzamelen bij mensen die bij hun in de buurt wonen.

Wat houdt Halloween in?
De naam halloween komt van all hallows eve. Dat betekent allerheiligenavond. Halloween wordt nog steeds voornamelijk gevierd in Amerika, Ierland en het Verenigd Koninkrijk maar het wordt ook in Nederland steeds populairder. Daar is het net als in Nederland een soort Sint Maarten waarbij kinderen met halloween kostuums en langs de deur gaan om snoep te verzamelen. Kinderen roepen dat trick or treat als de deur open gaat. Dit betekend dat mensen snoep moeten geven omdat er anders wat ergs zou gebeuren.

Waarom enge kostuums?
De reden dat mensen als enge wezens verkleed gaan is omdat de kelten ervan overtuigd waren dat hun ´oudjaarsavond´ een soort spirituele avond was waarbij ze in verbinding stonden met het hiernamaals. Vandaar dat er veel geesten en skeletten rondlopen. Als je zelf ook een mooi kostuum wilt hebben aankomende halloween dan moet je naar partywinkel gaan.

Waar komen de pompoenen vandaan?
Pompoenen werden al door de oude kelten uitgehold. Dit werd gedaan om ze te beschermen tegen kwade geesten. Ze sneden de inhoud van de pompoenen uit om er vervolgens kaarsen in te zetten. Dit zou kwade geesten hebben afgeschrikt. Daarom is de pompoen vandaag de dag het symbool van halloween.

Conclusie
Je weet dus nu precies wat Halloween inhoudt. Waar het vandaan komt en waar het nog gevierd wordt. Je kan nu er zelf ook aan mee doen! In Nederland worden een hoop Halloween feesten georganiseerd waar veel mensen naartoe gaan. Neem dus een kijkje op internet wat er bij jou in de buurt wordt georganiseerd. Je kan natuurlijk ook altijd zelf een halloween feest organiseren. Koop wat kostuums, decoreer je woonkamer en nodig wat vrienden uit. Binnen no-time heb je een leuk halloween feest waar je het nog jaren over zult hebben.

VorigeDe beste schoudertas voor school
VolgendeWapen je tegen lichamelijke en geestelijke klachten
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter