Drie tips om uitgerust in de les te zitten

Als docent moet je het goede voorbeeld geven. Je moet - in elk opzicht - bij de les zijn. Maar het kan iedereen overkomen dat je ’s morgens nog niet zo fit bent als je eigenlijk had willen zijn. Misschien heb je onvoldoende nachtrust of was er een andere logische oorzaak voor te vinden. Maar juist als docent sta je elke ochtend opnieuw in het middelpunt van de belangstelling. Dan is het natuurlijk op zijn zachtst gezegd onhandig als je er wat verdwaasd en duf bij zit, terwijl je intussen van de leerlingen het tegenovergestelde verwacht. Maar voor elk probleem is een oplossing. Hier zijn drie tips om elke ochtend uitgerust in de les te zitten.

1. Verkoop je wekker
Het klinkt misschien vreemd, maar dit is een gouden tip om je dag goed te beginnen. Ooit ben je begonnen met het zetten van de wekker, maar waarom eigenlijk? Als je niet elke ochtend ongeveer rond dezelfde tijd wakker wordt, is er sowieso iets mis met je bioritme. Een gezond mens heeft geen wekker nodig om wakker te worden. Die wekker doet namelijk meer kwaad dan goed. Wanneer de wekker afgaat terwijl jij je in je REM-slaap bevindt (de diepste slaapfase) zul je daarna heel duf zijn. Als je gewoon de complete slaapcyclus afmaakt, heb je dat probleem niet. Probeer het eens uit, het werkt echt!

2. Ga op tijd slapen
Dit klinkt natuurlijk nogal als een dooddoener. Vooral wanneer het je ’s avonds vaak moeite kost om in slaap te vallen. Heb je er wel eens bij stilgestaan hoe dat komt? Misschien ga je ’s avonds regelmatig naar de sportschool? Geen slecht idee, want als docent breng je overdag veel tijd zittend door. Maar slecht slapen na sporten is een bekend verschijnsel. De oorzaak is de aanmaak van stresshormonen in je lichaam tijdens het sporten. Die zorgen ervoor dat je daarna de slaap niet kunt vatten. Bovendien is door het sporten je lichaamstemperatuur gestegen, terwijl voor een goede nachtrust je lichaam juist moet afkoelen. Een slaapdrankje kan in dergelijke gevallen uitkomst bieden.

3. Begin altijd met een goed ontbijt
Ontbijten brengt de stofwisseling op gang en levert energie aan de hersenen. Belangrijk is dan wel dat je kiest voor een gezond ontbijt. Vet of zoetigheid hebben een averechts effect. Kies daarom liever voor groente, volkorenproducten, fruit en magere eiwitten.

VorigeKinderen leren omgaan met een smartphone
VolgendeActiegroep lanceert ‘Duits werkt!’ op de Dag van de Duitse taal
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter