Welke variabelen bepalen de dagwaarde van een auto?

Het bepalen van de dagwaarde van een auto is om verschillende redenen interessant. Bijvoorbeeld om de eigen auto te verkopen of om een andere auto te kopen. Ook bij schade aan de auto is de dagwaarde van belang om de schadevergoeding te bepalen. De autowaarde laat een indicatie zien wat de kosten zijn voor de aanschaf van een gelijkwaardige auto. Ofwel wat de auto op dat moment waard is. Ontdek hier wat de variabelen zijn die de dagwaarde van een auto bepalen.

1. Kilometerstand
De kilometerstand van een auto is een van de variabelen die de dagwaarde van de auto bepaalt. Een auto die veel kilometers heeft afgelegd, is minder waard dan een auto die maar een beperkte aantal kilometers heeft gereden. De leeftijd van de auto is hierbij eveneens van belang. Een jonge auto met heel veel kilometers hoeft niet meer waard te zijn dan een net even oudere auto met maar heel weinig kilometers.

2. Cataloguswaarde (merk en type)
De cataloguswaarde speelt een rol bij het vaststellen van de dagwaarde van een auto. Het gaat hier om de nieuwprijs van de wagen. Een auto in een hogere prijsklasse kent doorgaans een hogere dagwaarde in vergelijking met een budgetauto. In het verlengde van de cataloguswaarde zijn het merk van de auto en het type model uiteraard eveneens van belang.

3. Staat van onderhoud
De staat van onderhoud is van invloed op de dagwaarde van een auto. Een goed onderhouden wagen zonder schade is meer waard dan een auto die nooit een onderhoudsbeurt heeft gehad. De onderhoudshistorie is in dat kader dus van belang net als het schadeverleden. Het gaat bij de conditie van de auto niet alleen om het technische deel. Bekleding met gaten verlaagt bijvoorbeeld de waarde eveneens.

4. Aantal eigenaren
Om de autowaarde vast te stellen, speelt het aantal eigenaren een rol. De auto is minder waard op het moment dat er al vijf of zes eigenaren van zijn geweest. Deze variabele telt overigens maar beperkt mee. Het is voor een autodealer bijvoorbeeld eerder belangrijk wat de algemene conditie en technische staat van de auto is.

5. Accessoires
Indien er sprake is van toevoeging van accessoires is het mogelijk dat de dagwaarde hoger uitvalt. Het hangt er uiteraard wel vanaf wat voor soort accessoires er zijn toegevoegd. De waarde stijgt bijvoorbeeld als er sprake is van de toevoeging van een navigatiesysteem of airconditioning.

VorigeTaskforce om aanpak lerarentekort te verstevigen
VolgendeAanvraag voor Experimenten samenwerking regulier en speciaal onderwijs kan tot 1 augustus 2020
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter