Mbo’ers aan het werk in het museum

Kunst krijgt meer betekenis als je het kunt betrekken op je eigen leefomgeving

In samenwerking met het Zadkine College heeft Boijmans het speciale beroepenprogramma KUNST/WERK voor Mbo-studenten opgezet. Met ontmoetingen, masterclasses en tentoonstellingen worden Mbo’ers geënthousiasmeerd om naar het museum te kijken vanuit hun vakmanschap.

KUNST/WERK is het nieuwe beroepenprogramma van Museum Boijmans Van Beuningen en het Zadkine college in Rotterdam. Het is tevens het nieuwste onderdeel van een breder kunsteducatieproject voor Mbo’ers dat reeds loopt. Met dit nieuwe traject hoopt het museum een betere aansluiting tussen de culturele sector en het Mbo te realiseren en de koudwatervrees die er aan beide kanten bestaat, weg te nemen. De vertegenwoordiging van Mbo’ers onder medewerkers in de culturele sector is op dit moment laag. De culturele sector is voor deze groep niet altijd een aantrekkelijke werkomgeving en tegelijkertijd hebben musea weinig ervaring met Mbo’ers. Hierdoor worden deze functies vaak opgevuld door Hbo’ers en Wo’ers. Mbo-beroepen in de museale wereld lopen uiteen van art-handlers, beveiligers en kunstenaars tot technische dienst personeel, medewerkers horeca, winkel en kassa.

Yoeri Meessen, hoofd educatie Museum Boijmans Van Beuningen: “Musea waaronder Boijmans bieden mooie kunsteducatieprogramma’s voor het Mbo. Echter wat we merken is dat studenten de aansluiting missen met hun eigen beroep. Ondanks de vele professionele kansen die er voor Mbo’ers liggen bij musea. Bij Museum Boijmans Van Beuningen is bijvoorbeeld bijna vijftig procent van de functies op Mbo niveau. We hopen met dit project Mbo studenten te laten ervaren dat kunst niet alleen iets is voor een hoogopgeleide elite – iets ver weg en saai – maar iets wat bij ieders wereld en beroepenveld hoort.”

Student Zadkine College: “Wat ik tot nu toe van het project vind, staat eigenlijk best wel in verband met hoe een museum in elkaar zit, het is kunst om met de oplossing het gat te dichten tussen de cultuur van de jongeren en het idee dat musea voor ouderen zijn, dat vereist creativiteit en waar zou je dan beter kunnen beginnen dan bij de jongeren. Goed verband dus.”

Ontmoetingen, masterclasses en tentoonstellingen
Mbo-studenten maken tijdens dit project dat in februari startte actief kennis met de collectie en medewerkers van Boijmans die bij hen in de klas komen. Met Kunst/Werk worden nu ook pop-uptentoonstellingen gemaakt in samenwerking met de studenten en het museum. Een selecte groep van enthousiaste studenten wordt in overleg met de opleiding geselecteerd om te werken aan een project en krijgt de kans om onder leiding van kunstenaars en museum professionals een serie masterclasses te volgen. Tijdens deze serie leren studenten kritisch en creatief denken door middel van de omgang met kunst maar verdiepen ze zich ook in hoe het werk van museummedewerkers zich verhoudt tot hun eigen vakmanschap. Door middel van een serie workshops met personeel, kunstenaars en externe deskundigen wordt gewerkt aan het koppelen van het vakmanschap van de Mbo-student aan kansen in de culturele sector. Vanwege de coronamaatregelen vinden de masterclasses deze periode (deels) online plaats en zal de eindpresentatie te zien zijn op Boijmans' instagram pagina in de periode tussen 6 en 16 juli 2020. Het Zadkine Startcollege zal naar aanleiding van de samenwerking en interesse komend schooljaar de opleiding Assistent verkoop in art & design starten om zo te voorzien in een uitstroom aan arbeidskrachten voor de culturele branche.

Met dank aan
Dit project wordt mede mogelijk gemaakt dankzij de programmaregeling ‘Kunsteducatie voor Mbo’ers' van Fonds 21.

VorigeHoe praat je met kinderen over financiële zaken?
VolgendeEen belangrijke toets? Zo bereid je je optimaal voor
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter