Hoe praat je met kinderen over financiële zaken?

Een universele aanpak om kinderen te leren wat geld is en wat de waarde ervan is, is nog niet zo makkelijk. Gezinnen functioneren anders. Uitleggen aan kinderen hoe het huishoudbudget werkt, wat een minilening is, investeren en sparen uitleggen aan kinderen is zowel de taak van de leerkrachten als die van de ouders. Hier zijn een paar tips over hoe je je kinderen kennis kunt laten maken met financiële zaken.

Oefen hoe met huishoudgeld om te gaan
Kinderen leren wat de algemene begrippen van de financiële wereld zijn, is een goed begin, maar nog beter is om kinderen praktische vaardigheden bij te brengen in het beheren van geld en budgetten.

Kinderen beseffen vaak niet dat het geld kost om in een huis te wonen of dat water, warmte en elektriciteit geld kosten. Zorg ervoor dat je je kinderen uitlegt wat rekeningen zijn en hoe je die elke maand moet betalen. Laat ze je gezinsbudget zien, dat een overzicht geeft van je gezinsinkomsten en alle uitgaven die je op de eerste van elke maand moet betalen. Praat daarna over het geld dat je nog overhebt voor die maand en hoe je dat gebruikt - boodschappen doen, kleding kopen, studiebenodigdheden, enz.

Probeer kinderen de waarde van geld bij te brengen. Praat bijvoorbeeld over wat een pak melk kost, wat een stuk speelgoed kost, wat hun favoriete schoenen kosten. Vergeet ook niet om eerlijk te zijn over je eigen huishoudboekje. Als je kind een bepaald stuk speelgoed wil, maar je dat niet kan betalen, probeer ze dan niet af te leiden met goedkoper speelgoed of vertel ze dat ze al genoeg speelgoed hebben. Wees gewoon eerlijk dat het speelgoed op dit moment te duur is.

Moedig kinderen aan om verstandig met geld om te gaan
Door je kind zakgeld te geven, zet je de eerste stap om je kind financiële verantwoordelijkheid te leren. Als ouder moet je je niet altijd als een bank gedragen. Laat je kind voor sommige dingen die hij/zij wil, maar die hij/zij niet echt nodig heeft (zoals een heel duur speeltje) zelf betalen.

Met beperkte middelen en onbeperkte behoeften zal je kind snel leren hoe hij of zij kan sparen en de echte waarde van zijn of haar geld kan inschatten.

Vermijd moeilijke onderwerpen niet
Over geld praten kan moeilijk zijn. Soms moet je toegeven dat je krap in het geld zit en dat is niet leuk om toe te geven, zelfs niet aan de mensen om ons heen. Praten met je kinderen als je financiële problemen is geen belasting voor ze maar zal ze juist leren hoe ze met dit soort situaties om moeten gaan.

Als je bijvoorbeeld je baan verliest, leg dan aan je kind uit wat dit betekent. Als je een lening moet nemen, leg dan uit hoe leningen werken. Leer je kind wat je zou doen in een moeilijke situatie, vertel hem of haar wat jouw ervaringen zijn, zodat hij of zij zelfstandig en zelfverzekerd kan opgroeien.

VorigeZes onderzoekers beloond met hoogste onderscheidingen in de Nederlandse wetenschap
VolgendeMbo’ers aan het werk in het museum
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter