Schoolfilm van de Maand: GRATIS

Film In de Klas, het gezamenlijk initiatief van het Nederlands Film Festival, Schooltv, NPO Start en Netwerk Filmeducatie, introduceert Schoolfilm van de Maand. Elke schoolmaand wordt uit de collectie van Film in de Klas een film geselecteerd waar gratis lesmateriaal bij wordt ontwikkeld, dat docenten online of in de klas kunnen aanbieden aan leerlingen in het basis of voortgezet onderwijs. Film in de Klas werd vorig jaar gelanceerd om scholieren met Nederlandse film in aanraking te brengen en hen bewust te leren kijken naar de groeiende en invloedrijke beeldcultuur.

GRATIS: Schoolfilm van de Maand juni
In juni staat de film GRATIS in de spotlights. In deze korte film zien we Els en Ruud die al jaren vastgeroest zitten in hun huwelijk. Wanneer Ruud een minuut gratis winkelen wint in de supermarkt, gaan ze in training om hun opbrengst zo groot mogelijk te maken. En winst maken ze, maar niet door de gratis boodschappen.
GRATIS is geschikt voor filmeducatie aan leerlingen in het voortgezet onderwijs. Met het lesmateriaal wordt gekeken naar de verhaalstructuur, de filmische vormgeving en de keuzes en beweegredenen van de maker.

Film in de Klas
Film in de Klas biedt Nederlands films aan voor alle leeftijdsgroepen, die aansluiten bij de belevingswereld van de leerlingen. Met behulp van het lesmateriaal hoeft de leraar zelf geen expert te zijn en is de les eenvoudig te gebruiken op het digibord of online thuis. In een lespakket vinden leraren achtergrondinformatie over de film en diverse opdrachten voor in de klas. Zo wordt het voor docenten eenvoudiger om filmeducatie aan te bieden in de les, met als doel leerlingen te inspireren om bewuster te kijken en hun creativiteit te stimuleren. Bekijk het volledige overzicht van films en lesmateriaal voor zowel basis als voortgezet onderwijs op schooltv.nl/filmindeklas.

Samenwerkende partijen
Film- en beeldeducatie hebben in Nederland nog geen structurele plek in het curriculum van het basis en voortgezet onderwijs. De samenwerkende partijen; het Nederlands Film Festival, Schooltv, NPO Start en het Netwerk Filmeducatie willen daar met Film in de Klas verandering in brengen. Gezamenlijk wordt maandelijks de Schoolfilm van de Maand gekozen. De films worden aangeboden door NPO Start. De lespakketten worden ontwikkeld door het Netwerk Filmeducatie en het Nederlands Film Festival.

VorigeScholen ontdekken door corona meer kwetsbare leerlingen
VolgendeZo sta je fris voor de klas!
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter