Rugzak is meest gedragen tas naar school

Wat is hot en wat not? Daar weten scholieren alles van. Van de traditionele schooltas tot de meest gedragen rugzak naar school.

Kinderen zijn trendgevoelig. Dat is niet nieuw. Wie in de jaren zeventig van de vorige eeuw een beetje hip (zo heette dat toen nog) op school wilde komen, koos niet voor een ‘gedateerde’ traditionele leren schooltas die zijn vader ook nog naar school gedragen had, maar voor een pukkel.

Een pukkel was een canvas groene legertas die je crossbody droeg en die bovendien volgeschreven werd met oneliners, namen van popgroepen en ga zo maar door. Canvas was klaarblijkelijk in die tijd een hit, want niet lang erna was de canvas shopper de trend. Een ruime stevige boodschappentas met leren handvaten waar gemakkelijk een aantal boeken in pasten.

De rugzak is sinds de jaren tachtig niet meer van het schoolplein verdwenen
De rugzak kwam in Nederland in de jaren tachtig opzetten en die is eigenlijk niet meer van het toneel, ofwel schoolplein verdwenen. Dit is de meest gedragen schooltas door zowel lagere- als middelbare scholieren.

Wie nu meent dat het een en al eenheidsworst op dat schoolplein is als het om de rugzakken gaat, komt bedrogen uit. In tegendeel zelfs. De verschillende rugzakken als schooltas buitelen over elkaar heen. Ze zijn er van Eastpak tot Calvin Klein, en van DSTRCT tot Björn Borg.

Eastpak heeft de rugzak uitgevonden
Eastpak noemen we hier omdat dit merk de rugzak eigenlijk heeft uitgevonden. Dat begon in de jaren vijftig met het creëren van een stevige tas voor Amerikaanse soldaten. Al snel hadden studenten in de gaten hoe handig deze duffels ofwel rugzakken waren. Daar droeg je met gemak al je boeken mee naar college. De rugzak als schooltas was geboren.

Eastpak heeft tot op de dag van vandaag een enorme collectie aan functionele en prachtige rugzakken van alle mogelijke formaten en kleuren. Voor iedere scholier is er wel eentje die hij of zij graag draagt. Met of zonder laptopvak, en van oersterk en waterdicht polyester gemaakt.

Micmacbags laat zich inspireren door de indianen
Veel merken gingen in navolging van Eastpak over tot het creëren van tassen voor op de rug. Micmacbags ontstond in diezelfde periode als Eastpak en concentreerde zich eerst op leren tassen geïnspireerd op de leerbewerking van de Micmac indianen.

In 2015 werd dit merk nieuw leven in geblazen. Naast schouder- en crossbodytassen creëerde ook dit merk prachtige rugzakken. Micmacbags grossiert in leren exemplaren, die de tand des tijds zullen doorstaan. Wie kiest voor een leren rugzak als deze, weet zich verzekerd van een tas die eigenlijk alleen maar mooier wordt naarmate deze vaker wordt gedragen.

VorigeDe Eindexamen Geschiedenis Quiz
VolgendeOCW stelt €1,4 miljoen beschikbaar voor innovatief online hoger onderwijs
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter