Week van Burgerschap in teken van Het Gezin

Volgende week (18 t/m 22 mei) is de Week van Burgerschap. Voor het onderwijs dé week om aandacht te besteden aan burgerschap in de klas. Het thema van 2020 is: Het Gezin. Van tevoren was niet voorzien hoe actueel dat thema zou zijn. Kinderen hebben de afgelopen periode meer dan ooit tijd doorgebracht met hun gezin. Nu de scholen weer zijn begonnen, is het dus een mooi moment om met leerlingen te praten over hoe dit was. Met alle verschillen die daarbij komen kijken: diversiteit aan gezinsvormen, maar ook verschillen in opvoeding, privacy en veiligheid.

'Mensen willen graag weten hoe het is om in een pleeggezin te wonen, maar ik ben het gewoon gewend. Voor mij is het normaal.’ Meestal bestaat een gezin uit een vader, moeder en broertjes en zusjes. Maar soms is die samenstelling nét een beetje anders. Zoals bij Gwen.

Een goede reden voor ons als redactie van kindertijdschrift Samsam om een complete editie aan het onderwerp te wijden. Gezinnen zijn er in alle soorten en maten: regenbooggezinnen, samengestelde gezinnen en eenoudergezinnen. Ook zijn er kinderen die om verschillende redenen niet bij hun gezin kunnen wonen. En hoe zit dat in andere culturen?
In deze editie van Samsam staat onder andere een interview met Tijmen, die twee moeders heeft. En we gingen op bezoek bij de woongroep van Khaleesi. Stijn woont in een internaat en de gezinsavonturen van Morris (10) en Merlijn (12) zijn allemaal op YouTube te volgen.

Uit al deze verhalen blijkt dat ieder kind graag ergens thuis is. Maar dat het niet uitmaakt hoe dat thuis eruitziet. Als kinderen zich er maar veilig voelen.

Over de Week van Burgerschap en Samsam
De Week van Burgerschap is een initiatief van kindertijdschrift Samsam. Het magazine is al 45 jaar een autoriteit op het gebied van (wereld)burgerschap in het onderwijs. Speciaal voor de Week van Burgerschap is een lespakket ontwikkeld bij het thema Het Gezin. 1200 basisscholen ontvangen het lespakket met daarin het magazine, het lesmateriaal en een speciaal burgerschapsspel.

In Samsam staan verhalen van kinderen van over de hele wereld over hun ervaringen met een maatschappelijk vraagstuk of thema. Onze redactie schrijft artikelen en maakt filmpjes over deze kinderen, zodat leeftijdsgenoten in Nederland zich met hen kunnen identificeren. Bij deze verhalen en filmpjes maakt onze onderwijsredactie burgerschapslessen voor groep 5 t/m 8. De lessen sluiten aan bij de kerndoelen van het leergebied ‘Oriëntatie op jezelf en de wereld’.

VorigeEerste officiële incasso-opleiding van Nederland gaat komend studiejaar van start
VolgendeOnderzoek veranderingen lespraktijk door corona
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter