Online Corona oudervragenuur met puberbreinexpert Eveline Crone en kinderpsycholoog Anke Klein

Hoe help je je kind het beste door de coronacrisis?

Hoe ga je om met boze kinderen en pubers die niet luisteren of zich vervelen? Wat doe je met kinderen die gewoonweg bang zijn? Op dinsdag 28 april om 13:00 uur kunnen ouders al hun vragen stellen over de omgang met hun jonge kinderen en pubers tijdens de coronacrisis. Kinderpsycholoog Anke Klein van de Universiteit Leiden en Eveline Crone, hoogleraar neurocognitieve ontwikkelingspsychologie van de Erasmus Universiteit, gaan zoveel mogelijk vragen van ouders beantwoorden tijdens dit online vragenuur.

Vragen insturen
Ouders kunnen hun vragen achter te laten op de eventpagina van de live sessie of door een video van maximaal 15 seconden te sturen naar info[at]wetenschapsagenda.nl, waarin de ouders zichzelf voorstellen en daarna hun vraag stellen. Tijdens het online vragenuur gaan Klein en Crone zoveel mogelijk vragen van ouders beantwoorden.

Anke Klein onderstreept het belang van goede informatievoorziening: “Corona raakt kinderen en het is belangrijk dat zij betrouwbare informatie krijgen die is afgestemd op hun belevingswereld.” Dat deze wereld nu kleiner is en om aanpassingen vraagt, is volgens Eveline Crone niet vreemd: “De puberteit is normaal gesproken een fase om erop uit te gaan en de wereld te ontdekken. We moeten nu heel inventief zijn om kinderen toch kansen te geven om op een veilige manier zich te kunnen ontplooien.” Het Facebook Live vragenuur is op dinsdag 28 april om 13:00 uur te bekijken op de Facebookpagina van de Nationale Wetenschapsagenda. Na de uitzending blijft de video online beschikbaar en terug te kijken.

Corona wetenschappelijk uitgelegd
Dit online vragenuur maakt deel uit van voorlichting specifiek gericht op kinderen, pubers en hun ouders. Naast het Facebook vragenuur wordt ook in vier korte animaties uitgelegd hoe het virus precies in elkaar steekt, hoe immuniteit werkt, waarom we in Nederland bepaalde maatregelen hebben ingevoerd en tot slot wat kinderen zelf kunnen doen om verdere verspreiding te voorkomen. Dit initiatief van de Nationale Wetenschapsagenda is ontstaan in nauwe samenwerking met virologen van het RIVM, het Erasmus MC, de Kindertelefoon en gedragsspecialisten van de Hogeschool Utrecht. Tijdens het vragenuur zal ook een gebarentolk aanwezig zijn.

Over Eveline Crone
Prof. dr. Eveline Crone is hoogleraar ‘Developmental Neuroscience in Society’ op de Erasmus School of Social and Behavioural Sciences (ESSB). In 2017 ontving zij de Spinozapremie, de hoogste Nederlandse wetenschappelijke onderscheiding voor haar onderzoek naar de ontwikkeling van het brein in de adolescentie. In 2018 publiceerde ze voor het grotere publiek het boek ‘Het puberende brein’ waar inmiddels meer dan 100.000 exemplaren van zijn verkocht.

Over Anke Klein
Dr. Anke Klein is kinderpsycholoog en universitair docent bij de afdeling Ontwikkelings- en Onderwijspsychologie van het Instituut Psychologie aan de Universiteit Leiden. Anke's onderzoek is gericht op angsten bij kinderen onder andere fobieën, sociale angst en eenzaamheid, angst en depressie over de levensloop.

VorigeNOS Stories presenteert: De examenklas van 2020
VolgendeLancering Platform voor online onderwijs
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter