Hulp bij studiekeuze

Je gaat studeren, maar welke studiekeuze ga je maken? Het is iedere keer weer moeilijk om na te gaan wat je in je toekomst wil doen. Je kunt namelijk echt alle kanten op en hoe kun je nou in één keer beslissen wat je later wilt worden? Gelukkig zijn er docenten om jou te helpen welke kanten je op kunt qua studie. Sommige mensen willen graag richting de bouw, anderen willen de zorg in en er zijn ook genoeg leerlingen die het nog niet weten. In ieder geval is het een lastige keuze en is het goed dat je er de tijd voor neemt om er over na te denken. Daarbij is het ook goed om te kijken wat de kosten zijn en hoe alles gefinancierd kan worden.

Voordelen leerkrediet
Als je gaat studeren kun je geld moeten lenen, dan kun je een leerkrediet kiezen. Dit krediet is ingevoerd aan de Vlaamse hogescholen en universiteiten, dit geldt vanaf het academiejaar. Het doel daarvan is om leerlingen te stimuleren om een bewuste studiekeuze te maken en zo kun je ook beter de voortgang bewaken. Een hogeschool of universiteit krijgt alleen financiering voor studenten die genoeg leerkrediet hebben, van de overheid. Online kun je heel goed kijken welke verschillende opleidingen er zijn en hoe het in zijn werk gaat.

Hulp bij studiekeuze
Studies heb je in alle soorten en maten en daarom is kiezen ook een lastige opgave. Maar met onze tips kun je hopelijk beter een keuze maken:
- Neem in ieder geval echt de tijd om een studiekeuze te maken, het is een beslissing voor de toekomst. Na het volgen van je studie ga je vaak op zoek naar een baan en dan is het wel fijn als daar je hart ligt.
- Ga naar een open dag zodat je kunt zien hoe de lessen er uit zien, maar ook hoe dat de school is en wat jouw gevoel erbij is.
- Ga in gesprek met oud leerlingen of docenten, zodat jij meer te horen kunt krijgen over de werkwijze en over hun ervaringen bij de studie/school.
- Vraag een studietest aan zodat er gekeken kan worden welke vaardigheden er bij je passen en waar je talenten liggen.
- Probeer in de praktijk een dagje mee te lopen bij het beroep waar je interesse in hebt. Zo kun jij nagaan of dat echt is wat jij in gedachten hebt.

VorigeOV-kaart studenten met drie maanden verlengd vanwege coronamaatregelen
VolgendeBrandbrief aan minister Slob: Geef eindexamenkandidaten voortgezet speciaal onderwijs gelijke kansen
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter