Zo laat je jouw leerlingen beter schrijven

In het digitale tijdperk schrijven we steeds minder op papier. Dit is ook te merken in de klas, veel leerlingen hebben moeite met schrijven of missen de vaardigheid om goed te schrijven. Zelfs tijdens de opleiding tot basisschoolleerkracht wordt maar weinig tijd besteed aan schrijven. Als leraar kun je een aantal dingen doen om je leerlingen te helpen met het ontwikkelen van goede schrijfvaardigheden.

Belangrijk om te leren
Het belang van goed kunnen schrijven mag niet worden onderschat. Door teksten te schrijven ontwikkelen kinderen een beter gevoel voor taal. Kinderen die beter hebben leren schrijven behalen gemiddeld genomen betere resultaten dan leerlingen die niet goed hebben leren schrijven. Goed kunnen schrijven betekent dat de leerlingen verschillende schrijfstrategieën kunnen inzetten, en welke stappen je moet zetten om een tekst te begrijpen. Daarnaast is het belangrijk dat leerlingen het schrijfproces leren kennen – het plannen, het schrijven en het evalueren van een tekst. Om je leerlingen dit bij te brengen kun je ze kennis laten maken met schrijven van een brief. Laat ze een brief schrijven naar een familielid, of naar een vriendje of vriendinnetje. Zo oefenen ze het schrijven en zit er een leuk doel achter de opdracht, ze kunnen de brief in het echt aan de persoon geven.

Leerzaam en leuk
Om je leerlingen meer te laten schrijven moet je het vooral aantrekkelijk en leuk maken. Zo kun je tijdens schrijfopdrachten gebruik maken van persoonlijk briefpapier. Hoe je dat het beste aanpakt? Dat is simpel. Je kunt online heel eenvoudig briefpapier laten drukken. Het is bovendien helemaal niet duur, waardoor het niet erg is als een papiertje een keer in de prullenbak belandt. Laat de leerlingen op een kladpapiertje een leuk verhaal bedenken, bijvoorbeeld een griezelverhaal. Vervolgens kunnen ze het verhaal uitwerken op het mooie briefpapier. Zodra het verhaal erop staat zullen ze trots zijn, en het mooie briefpapier met hun verhaal zullen ze maar al te graag bewaren.

VorigeVermaak in de pauze heeft positief effect op productiviteit en leerprestaties
VolgendeVaktalent meet zich aan elkaar op MBO kampioenschappen
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter