Vermaak in de pauze heeft positief effect op productiviteit en leerprestaties

De pauze is voor veel leerlingen hét moment om even te breken met de sleur in de klas en opnieuw op te laden voor de rest van de dag. Vermaak en beweging zijn van grote invloed op de leerprestaties van leerlingen. Wetenschappelijke onderzoeken hebben meermaals aangetoond dat beweging, vermaak en ontspanning een positief effect hebben op de leerprestaties van leerlingen. In de pauze zou het daarom mogelijk moeten zijn om wat te doen aan lichaamsbeweging, maar zou het ook mogelijk moeten zijn om juist te ontspannen of je te vermaken.

Vermaak in de pauze
Vermaak is een breed begrip en bovendien relatief. Niet iedereen vermaakt zich op dezelfde manier en het aantal mogelijkheden voor vermaak zijn bijna eindeloos. Op school is niet alles zomaar mogelijk. Scholen zijn gebonden aan het budget en beschikbare vrije ruimte. Het vermaak in de pauze zou daarom idealiter goedkoop zijn en weinig ruimte innemen. Denk daarbij aan bijvoorbeeld een voetbaltafel. Een voetbaltafel is redelijk klein en goedkoop. Toch zijn de meeste leerlingen waarschijnlijk wel in voor een potje tafelvoetbal. Maar het kan nog goedkoper, namelijk in de vorm van lichaamsbeweging.

Lichaamsbeweging in de pauze
Ook lichaamsbeweging in de pauze is erg goed voor de geestelijke gesteldheid. Op de basisschool is het motiveren van leerlingen om in de pauze te bewegen niet erg moeilijk. Op de middelbare school wordt het wat lastiger. Om leerlingen te motiveren te gaan bewegen, kunt u gebruik maken van bijvoorbeeld speeltoestellen op de basisschool, of uitdagende activiteiten voor het voortgezet onderwijs. Wanneer u beschikt over een beperkte ruimte of om een andere reden geen fysieke activiteiten kunt organiseren in de pauze, bestaat altijd nog de mogelijkheid om juist te gaan ontspannen.

Ontspanning in de pauze
Ook ontspanning in de pauze zorgt ervoor dat leerlingen weer met nieuwe energie naar de les gaan. En dat komt ook de leerprestaties weer ten goede. Daarnaast is het voor vrijwel iedereen mogelijk ontspannende activiteiten te stimuleren of organiseren. Daarbij kunt u denken aan een wandeling door een mooie omgeving, maar ook aan een meditatiesessie in een stilteruimte.

Of u nu kiest voor ontspanning, lichaamsbeweging of vermaak in de vorm van een Deutscher Meister voetbaltafel, u zult merken dat uw leerlingen fitter zijn en zich daarnaast ook beter kunnen concentreren. En dat komt niet alleen de leerprestaties ten goede, maar ook de kwaliteiten van uw lessen.

VorigeBijna twee derde van de basisscholen werkt niet meer met traditionele schooltijden
VolgendeZo laat je jouw leerlingen beter schrijven
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter