Bijles en huiswerkbegeleiding steeds populairder

Niet alle leerlingen nemen leerstof even snel op. Sommige kunnen daarbij best wat hulp gebruiken. Ideaal zou zijn als de school bijles en begeleiding biedt voor leerlingen die ondermaats presteren. Ook de tweede kamer heeft hiervoor de voorkeur onlangs uitgesproken. Op het moment is er namelijk sprake van schaduwonderwijs doordat ouders die er financieel niet sterk voorstaan, vaak geen bijles en huiswerkbegeleiding kunnen betalen voor hun kinderen. De ongelijkheid in het onderwijs wordt hiermee groter. Aan de andere kant is er nu al een lerarentekort en is het dus niet wenselijk leraren nog meer taken te gaan geven. Totdat hiervoor een oplossing is bedacht, zullen bijles en huiswerkbegeleiding onverminderd populair blijven.

Bijles of huiswerkbegeleiding?
Voor welke vorm van externe hulp gekozen wordt is afhankelijk van de onderliggende problemen die zich bij een leerling voordoen. Een leerling met problematische studievaardigheden kiest voor huiswerkbegeleiding. De leerling gaat hier met een begeleider onder andere op zoek naar de beste manier om te leren. Daarnaast wordt er bij huiswerkbegeleiding veel tijd besteed aan plannen. Het gevolg daarvan is dat leerlingen met een beter gevoel en meer zelfvertrouwen naar school gaan.

Voor bijles wordt gekozen wanneer een leerling georganiseerd is en goed kan leren, maar gewoon achterloopt met de lesstof. Daarvoor zijn verschillende oorzaken te bedenken zoals ziekte of een mindere periode waarin weinig aandacht is geboden aan school. Dat kan opgelost worden door met hulp van een bijlesdocent de stof extra snel en intensief te behandelen. Op die manier is een achterstand snel ingehaald.

Voordelen van bijles en huiswerkbegeleiding
Het volgen van bijles of huiswerkbegeleiding heeft een boel voordelen. Allereerst is dat het oplossen van een achterstand in kennis of het aanleren van nuttige studievaardigheden, maar daarnaast hebben bijles en huiswerkbegeleiding ook verschillende andere positieve effecten. Zo heeft een leerling die huiswerkbegeleiding krijgt zijn of haar huiswerk altijd op tijd af en is deze minder gestrest op school doordat het zelfvertrouwen van de leerling een boost krijgt. Ook het "leren leren" is erg handig voor leerlingen. Zij hoeven dit namelijk maar een keer te leren. Wanneer zij eenmaal de beste manier voor henzelf hebben ontdekt om te leren, plukken zij hier de rest van hun leven de vruchten van.

Nadelen aan het volgen van bijles of huiswerkbegeleiding zijn er voor de gebruikers niet echt. Het enige echte nadeel van bijles en huiswerkbegeleiding is dat dit niet voor iedereen beschikbaar is omdat deze vorm van externe hulp vrij prijzig kan zijn.

VorigeKoningin Maxima opent 10e editie Week van het geld
VolgendeWeek van het geld 2020 afgelast na extra maatregelen COVID-19
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter