Koffieautomaat met betaalsysteem: contant of toch contactloos?

Uit een onderzoek van de Duitse Verkooporganisatie (BDV) blijkt dat ongeveer 75 procent van de verkoopautomaten in Europese landen werkt met contant geld. Toch zien we dat de populariteit van een koffieautomaat met betaalsysteem voor contactloos betalen groeit. Met name jonge mensen geven de voorkeur aan een cashless betaalsysteem bij het afrekenen van hun koffie, tickets of snacks.

Koffieautomaat met betaalsysteem komt als geroepen
Als student of leerling is het vaak hard werken geblazen. Een lekkere kop koffie komt altijd goed van pas. Een koffieautomaat met betaalsysteem maakt het jonge mensen gelukkig gemakkelijker dan ooit. Niet iedere instelling heeft het budget om gratis koffie aan te bieden. Bij deze variant van een koffieautomaat wordt er een kleine bijdrage gevraagd voor een heerlijke kop koffie, warme chocolademelk of waar je dan ook zin in hebt.

Op steeds meer plekken te vinden
Tegenwoordig kom je een koffieautomaat met een betaalsysteem op steeds meer plekken tegen. Denk bijvoorbeeld aan een universiteit, hogeschool, kantine en/of tankstation De bijdrage voor een kop koffie kan zowel met contant geld als contactloos worden voldaan. Bovendien verloopt het afrekenen snel omdat de meeste koffieautomaten zijn ontworpen met het oog op maximaal comfort. Studenten en scholieren hoeven niet lang in de rij te staan en rekenen snel af op de manier die zij willen.

De voordelen van contactloos betalen
Op dit moment bevinden we ons midden in de Coronacrisis. Winkels raden aan om zoveel mogelijk contactloos te betalen in plaats van met contant geld. De zich snel verspreidende Covid-19 pandemie draagt zeker bij aan de toenemende populariteit van contactloze betaalsystemen. Daarnaast betalen steeds meer mensen met hun smartphone, en veel koffiemachines zijn daar inmiddels op ingesteld. Bovendien werken Google en PayPal samen om deze ontwikkeling nog meer te versnellen. De voordelen van contactloos betalen op een rij:

● Betalingen worden snel uitgevoerd.
● Je kunt afrekenen met je mobiele telefoon.
● Het vergroot de veiligheid want digitale transacties zijn vaak beveiligd.
● Je kunt ook hele kleine bedragen pinnen.
● Het is hygiënisch.

Een koffiemachine met contactloos betalen brengt ook nadelen met zich mee:
● Nog niet alle automaten en telefoons zijn ingericht op contactloos betalen.
● Je telefoon kan gehackt worden.
● Ben je je pas kwijt? Helaas kan een oneerlijke vinder tot 50 euro van je rekening pinnen zonder dat hij of zij de code hoeft in te voeren.

Geef je toch de voorkeur aan contant betalen? Dan ervaar je deze voordelen:
● Je houdt meer controle over je uitgaven, aangezien je niet meer geld kunt uitgeven dan je in de portemonnee hebt.
● Je kunt er anoniem transacties mee verrichten.
● Het is betrouwbaar omdat het niet gehackt kan worden door criminelen.
● Je bent er altijd zeker van dat je kunt betalen. Als het internet uitvalt kun je niet mee digitaal betalen en heb je een groot probleem. Dat is bij contant betalen niet het geval.

Maar dit zijn de nadelen van contant betalen…
● Draaideurcriminelen kunnen je portemonnee en dus je geld afhandig maken.
● Het geld moet geteld en verwerkt worden.
● Er is meer sprake van ‘interne fraude’. Personeel aan de kassa kan sneller een briefje met contant geld stelen.
● De kans op kasverschillen is groter.
● Contant geld is onhygiënisch omdat het in veel handen is geweest.

Manier waarop we betalen verandert snel
De manier waarop we betalen is de afgelopen jaren dan ook sterk veranderd. Tot een paar jaar geleden kon je bij 60 tot 70 procent van de koffieautomaten alleen contant betalen. In 2016 lag dit inmiddels op 45 procent en in 2020-2021 daalde dit percentage nog verder. Ook fijn is dat de fraude bij contactloze betaalsystemen lager is dan bij contant geld. En bovendien hoef je als consument niet meer te zoeken naar muntgeld of wisselgeld. Een andere interessante ontwikkeling wat betreft contactloos betalen is dat je er steeds vaker digitaal geld voor kunt gebruiken, zoals cryptovaluta. Wellicht is het mogelijk om er in de toekomst ook mee te betalen voor je kop koffie.

Koffiemachine met betaalsysteem: de toekomst
Een koffiemachine met betaalsysteem heeft de toekomst. Het geeft instellingen die niet het budget hebben om gratis koffie aan te bieden, toch de mogelijkheid om studenten en scholieren van een cafeïne te voorzien. Bovendien is het voor de gemiddelde student of scholier snel en praktisch. Betaalsystemen met contant geld bestaan nog steeds, maar je ziet dat contactloos betalen tijdens deze pandemie een enorme vlucht heeft genomen. Het is dan ook niet verrassend dat steeds meer bedrijven deze technologie omarmen. Natuurlijk moeten we ons bewust zijn van de voor- en nadelen van deze manier van betalen. Het is dan ook fijn als een koffieautomaat met betaalsysteem zowel de contant als contactloos betalen aanbiedt.

VorigeWaarom zijn mondkapjes verstandig op scholen?
VolgendeRutgers zegt #TotHier met nieuwe campagne tegen seksueel geweld
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter