Waarom zijn mondkapjes verstandig op scholen?

Het coronavirus houdt de hele wereld in zijn greep. In alle landen gelden er maatregelen, zo ook in Nederland. Vanaf begin oktober 2020 geldt er een dringend advies om op middelbare scholen mondkapjes te dragen. Maar ook op universiteiten en zelfs op basisscholen is dit verstandig.

Verspreiding van het coronavirus
Na een lockdown waarbij scholen enkele weken waren gesloten kunnen leerlingen weer fysiek onderwijs volgen. Toch blijkt dat jongeren het coronavirus net zo hard verspreiden als elke andere leeftijdsgroep. Verschil is dat jongeren niet zo snel ziek worden van dit virus of in ieder geval minder heftig.

Opvallend is dat Nederland een van de laatste Europese landen is die met het advies tot het dragen van mondkapjes komt. Dit geldt in winkels en openbare ruimten maar ook voor scholen. Het dragen van een mondkapje zorgt voor een minder snelle verspreiding van het virus.

Effectiviteit van mondkapjes
Op de website van het RIVM is te lezen dat het dragen van niet-medische mondkapjes beperkt helpt. Het kan er dus aan bijdragen dat minder mensen besmet raken. Het is vooral belangrijk dat iedereen zich aan de basisregels houdt. Dit betekent afstand houden, grote drukte vermijden en thuisblijven bij klachten.
Grote drukte vermijden is op scholen erg lastig. Een school heeft al snel enkele honderden leerlingen die allemaal door elkaar heenlopen. Daarom wordt toch geadviseerd om mondkapjes in het onderwijs te dragen.

Voor docenten en leerlingen
Dit advies geldt niet alleen voor docenten maar zeker ook voor leerlingen. Het zijn immers de leerlingen die vaak dicht bij elkaar komen. Deze groep heeft gewoon meer moeite met het houden van afstand.

11% van de besmettingen betreft jongeren
Je zou het niet denken maar een groot deel van de besmettingen vindt op school plaats. In oktober 2020 bleek dat 11% van de nieuwe besmettingen jongeren tussen de 15 en 19 jaar oud betrof. Dit laat maar weer eens zien hoe belangrijk het voor deze groep is om toch een mondkapje te dragen.

De handen desinfecteren
Net zo belangrijk is het desinfecteren van de handen. Meerdere malen per dag de handen wassen zorgt ervoor dat het virus zich niet makkelijk verspreidt. Het is namelijk zo dat virussen enkele uren tot dagen op gladde en niet gladde oppervlakken kunnen overleven. Denk hierbij aan deurklinken, tafeltjes, stoelen, trapleuningen en nog veel meer.

Meerdere malen de handen met water en zeep wassen is niet altijd even praktisch. Vooral voor docenten is het niet makkelijk om telkens naar het toilet te lopen. Daarom zijn er verschillende handdesinfectiemiddelen verkrijgbaar. Dit vermindert de kans op verspreiding van ziektekiemen en bacteriën.

Een handdesinfectie met certificering maakt de handen schoon zonder gebruik te maken van water, zeep en een handdoek. Dit is voor docenten zeer praktisch, het flesje kan immers op de lerarentafel staan. Maar ook in de docentenkamer of voor leerlingen in een speciale zuil.

Hoe een mondkapje dragen?
Vaak worden mondkapjes op de verkeerde manier gedragen of omgedaan. Het is belangrijk om het mondkapje alleen met schone handen aan te raken. Was de handen dus minimaal 20 seconden. Pak het mondkapje alleen bij de elastieken vast en plaatst dit achter de oren. Het gedeelte met het ijzerdraadje moet aan de bovenkant zitten, dus over de neus. Druk het ijzerdraadje oftewel de neusklem aan zodat het masker ook goed aansluit.

Controleer nog even of er niet teveel lucht langs het mondmasker gaat. Dit doe je door tegen het masker te blazen (terwijl je hem op hebt). Gaat er veel lucht langs je gezicht, dan sluit het masker niet goed aan. Wegwerp mondmaskers zijn geschikt voor eenmalige belangrijk. In principe zou je deze na acht uren moeten vervangen.

VorigeSER: nu investeren in leren en ontwikkelen
VolgendeKoffieautomaat met betaalsysteem: contant of toch contactloos?
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter