Tijdlijn van bitcoin: een overzicht van een enerverend decennium

Over bitcoin is altijd wat interessants te vertellen. Het eerste decennium van de eerste cryptovaluta ter wereld werd gemarkeerd door hoge pieken en diepe dalen. In onderstaande tijdlijn zetten we de hoogte- en dieptepunten op een rij.

2008-2010: beginjaren
In 2008 ontsprong bitcoin uit de hersenspinsels van Satoshi Nakamoto.
Welke persoon of groep achter dit pseudoniem schuilt, is wonder boven wonder anno 2020 nog steeds in nevelen gehuld. In 2009 bracht Nakamoto bitcoin op de markt. Echt rondzingen deed bitcoin in de eerste jaren nog niet. Slechts een handjevol fanatieke volgers hadden oog voor de revolutionaire munt. Het is nu bijna niet meer voor te stellen, maar in 2010 was de cryptovaluta slechts een paar cent waard. De eerste echte transactie met bitcoin was in 22 mei 2010. Deze dag werd later bestempeld tot Bitcoin Pizza Day en heeft een speciale betekenis onder bitcoin-fans. Amerikaan Laszlo Hanyecz kocht voor 10.000 bitcoin twee pizza’s van Papa John’s, een pizzarestaurantketen uit de Verenigde Staten. Dat was destijds ongeveer €36 waard. Niet alleen betaalde Hanyecz te veel voor de pizza’s (die kostten zo’n €23), hij had er ook veel meer voor terug kunnen krijgen als hij de bitcoins in zijn zak had gehouden. Dezelfde bitcoins bereikten sindsdien een piekwaarde van €81,5 miljoen(!).

2011-2016: opkomst
Nog zo’n gedenkwaardige dag is 9 februari 2011. Bitcoin stond op dat moment voor het eerst gelijk aan de Amerikaanse dollar. Op dat moment een mijplaal, nu een lachertje in vergelijking met de huidige prijs. Hierna verwierf bitcoin meer bekendheid, vooral onder beleggers. In vier maanden steeg de prijs van $1 naar $31,91 dollar, zoals te lezen in dit artikel over de geschiedenis van bitcoin. Daarna steeg de waarde van bitcoin gestaag verder. In deze jaren begonnen ook de eerste bedrijven de cryptovaluta als betaalmethode te accepteren en doken de eerste concurrenten op: Ripple in 2013 en Ethereum in 2015.

2017-2020: hoge pieken en diepe dalen
In 2017 begonnen de bewogen jaren pas echt. De koers van bitcoin brak dat jaar het ene record na het andere. Medio december werd tot nu toe hoogste waarde ooit genoteerd: €18.000. Het bleek een emotionele achtbaan voor bitcoin-bezitters, want 24 uur later was de waarde van de munt alweer met een derde gedaald. Die daling zette zich vervolgens alleen nog maar verder door en bitcoin bewees hoe grillig de koers kan zijn. Eind 2018 was de waarde slechts €3000.

Hoewel sommige critici bitcoin al afschreven, bloeide de digitale munt toch weer op. In 2019 steeg de waarde alweer tot €13.000. Het bleef rond dat punt schommelen tot maart 2020. Met het begin van de coronacrisis kwam ook een vrije val voor bitcoin: de munt was plotsklaps nog naar €4500 waard. Diezelfde coronacrisis was voor veel mensen juist weer een reden om op de cryptotrein te stappen. In de huidige, onzekere economische tijden kan bitcoin een veilige haven zijn. De waarde van de cryptovaluta liep daardoor al snel weer op. In september was er een dieptepunt, maar deze week bereikte bitcoin de hoogste koers van 2020.

Toekomst
Het einde van het jaar is in zicht, dus kunnen we langzamerhand gaan uitkijken naar de verwachtingen voor 2021. Wat is de prognose voor volgend jaar? Het hangt er natuurlijk vanaf aan wie je het vraagt. En de toekomst laat zich nu eenmaal lastig voorspellen. Maar uiteraard zijn er wel een aantal factoren die op een stijging of daling kunnen duiden.

De algemene verwachting voor 2021 is dat de koers gaat stijgen, om twee redenen. In mei van dit jaar vond er een geplande halvering plaats, wat inhoudt dat de beloning voor miners werd gehalveerd van 12,5 bitcoin naar 6,25 bitcoin. Miners zijn onder andere verantwoordelijk voor het aanmaken van nieuwe bitcoin. Na de eerdere halveringen, in 2012 en 2016, steeg de waarde van bitcoin een jaar later naar ongekende hoogten. Aangezien 2021 nu weer een jaar na een halvering is, ligt een stijging in de lijn der verwachting. Wat daarnaast een rol speelt, is dat er steeds minder bitcoin op de markt komen. Er zit een limiet op het ontstaan van nieuwe bitcoins: 21 miljoen. Hoe schaarser bitcoin wordt, hoe meer de munt waard wordt. Gaan we echt een flinke stijging zien? Dat blijft uiteraard simpelweg afwachten.

VorigeBasisschoolleerlingen minder gemotiveerd om thuis aan school te werken dan ouders denken
VolgendeTips voor het vertalen van lesmateriaal
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter