50 jaar internationaal Nederlands!

Samen met ca. 14.000 studenten en ruim 400 docenten overal in de wereld viert de IVN 50 jaar internationaal Nederlands. We doen dit met een grootse multimediale openingsdag van de Week van het Nederlands en de podcastserie '50 jaar Neerlandistiek'.

De Taalstaat
De dag start met een unieke uitzending van De Taalstaat: Frits Spits (Radio NPO 1) en Jan Hautekiet (VRT Radio 1) bespreken tussen 11:00 en 13:00 simultaan in Hilversum en Brussel het Nederlands binnen en buiten de landsgrenzen met prominente gasten. Te volgen via de radio.

Literaire talkshow in Rotterdam en Antwerpen
Een literaire talkshow waarin literair vertalen centraal staat simultaan in Rotterdam en Antwerpen. Live én online, en met contact tussen de locaties.
In Hotel New York in Rotterdam leidt gastheer Jasper Henderson een gesprek met auteur Tom Lanoye en vertaler Nederlands-Engels Michele Hutchison (die de International Booker Prize in ontvangst mocht nemen voor haar vertaling van De avond is ongemak van Marieke Lucas Rijneveld).
Gelijktijdig leidt Selma Franssen het gesprek in het Zuiderpershuis in Antwerpen met schrijfster en dichteres Carmien Michels en vertaler Nederlands-Roemeens Cătălina Oșlobanu.

Daarna volgen twee sessies van Moeilijke Dingen Makkelijk Uitgelegd: Dean Bowen legt uit hoe taal werkt als sleutel tot sociale klassen en Anneleen Spiessens bewijst dat taal ons nieuws kleurt.

Slotavond in Antwerpen
's Avonds vieren we de artistieke veelzijdigheid van het Nederlands in het Zuiderpershuis Antwerpen én online. Nederlandstalige muziek, hiphop, literatuur, poëzie en spoken word wisselen elkaar af, gevestigde namen en jong talent staan zij aan zij. Ambassadeurs van de Week van het Nederlands: Wannes Cappelle en Radna Fabias zijn aanwezig met o.a. de Antwerpse stadsdichter Seckou, Ellen Deckwitz, Willy Darktrousers & Spitler, Frederik Willem Daem, Lisette MaNeza, Iris Penning en de Nederlandse Dichter des Vaderlands Tsead Bruinja. Ook Catherine Newell, de winnaar van de door de IVN georganiseerde internationale voorronde van WriteNow! 2020, toont haar talent. Lisa Weeda en Annelies Moons zijn de gastvrouwen.

Livestream te volgen via: www.ivn.nu

Deze activiteiten zijn georganiseerd door de IVN in samenwerking met Expertisecentrum Literair Vertalen, deBuren, Curieus vzw, CELA, Radio 1, NPO1, Passionate Bulkboek, Poetry International en zijn mogelijk gemaakt door de steun van de Taalunie, het Prins Bernhard Cultuurfonds en het Hendrik Mullerfonds.

Podcastserie
De driedelige podcastserie '50 jaar Neerlandistiek wereldwijd' neemt je mee in de relatie tussen vertalers en auteurs, de (vervaging van de) grens tussen woordkunst, muziek en alles daartussen in en in de invloed van het buitenland op gedichten. Te beluisteren op alle podcastkanalen https://anchor.fm/ivneerlandistiek

VorigeDuurzaam printen op school
VolgendeDringend advies voor gebruik mondkapjes in het V(S)O per 5 oktober
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter