Duurzaam printen op school

Op een milieubewuste manier printen op school? Het is natuurlijk het ideaal, aangezien duurzaamheid een belangrijk onderwerp is dat we graag aan de jongere generatie doorgeven. Toch is het uitvoeren van een duurzaam printbeleid makkelijker gezegd dan gedaan. Met zoveel docenten en leerlingen in één gebouw kan het printgedrag al snel uit de hand lopen. Daarom zetten wij graag een aantal tips voor duurzaam printen op een rijtje.

Duidelijke regels
Stel duidelijke regels op voor het gebruik van de printer. Wie mag er precies gebruikmaken van de printer en wat voor documenten mogen er geprint worden? Vervolgens is het natuurlijk uitermate belangrijk om de regels te communiceren, zodat iedereen op de hoogte is. Blijkt het alsnog fout te gaan op dit gebied? Schroom dan niet om de regels nogmaals of zelfs meerdere malen te herhalen. Ook kan het helpen om het beleid ter herinnering in een informatiekader naast de printer te hangen.

Beveiligd printen
Om ervoor te zorgen dat de regels ook echt worden nageleefd, kun je gebruikmaken van beveiligd printen. Hiermee is het mogelijk om docenten of zelfs leerlingen te laten werken met een pincode. Voor het indienen van een printopdracht dient deze unieke cijfercombinatie ingevoerd te worden. Alleen dan krijgt iemand toegang tot het gebruik van de printer. Op deze manier kun je niet alleen meer controle uitoefenen op het printbeleid,maar is het ook mogelijk om bij te houden welke gebruikers het meeste printen en of hun printgedrag verduurzaamd kan worden.

Energiezuinige printer
Is de dienstdoende printer binnenkort aan vervanging toe of is er een budget beschikbaar voor een duurzamer beleid op school? Dan is het een aanrader om te kijken naar de aanschaf van een energiezuinige printer. In de brochure en de specificaties van inkjetprinters en laserprinters staat bij zulke apparaten duidelijk aangegeven dat de printer in het algemeen een laag stroomverbruik heeft of voorzien is van een speciale energiezuinige stand. Een fijne bijkomstigheid is dat de stroomkosten hierdoor ook omlaag zullen gaan.

Dubbelzijdig printen
Is de schoolprinter voorzien van een duplex-unit? Dit onderdeel maakt het mogelijk om printopdrachten dubbelzijdig af te drukken. Deze printtechniek kan veel papier besparen! Bij sommige documenten is dit uiteraard niet handig, zoals bij kleurplaten voor de lagere klassen, maar voor veel tekstuele documenten is de duplex-functie een echte uitkomst.

Milieubewust printpapier
Het is natuurlijk goed om zo min mogelijk printpapier te verbruiken, maar wat u gebruikt, kan het beste milieubewust papier zijn. Dit type papier herkent u aan een milieukeurmerk, zoals het FSC-kenmerk. Papierproducten met deze status zijn geproduceerd met hout uit duurzaam beheerde bossen. Op de verpakking van zulk kopieerpapier staat het FSC-logo met een boompje.

Cartridges, toners en papier recyclen
De verbruiksmaterialen van een printer, zoals papier en cartridges of toners, kunnen hergebruikt worden. Daarom is het handig om hier in de buurt van de printer speciale bakken voor te plaatsen. Geef op de bakken duidelijk aan welke materialen erin horen. Eens in de zoveel tijd kunnen de bakken geleegd worden. De papierbak zal het snelst vol zitten en kan worden geleegd in de papiercontainer van de school. Een bak voor de lege inktcartridges of toners kan vaak worden ingeleverd of worden teruggestuurd naar de verkoper van de printer supplies. De lege omhulsels kunnen dan weer gevuld worden of vermalen worden tot korrels en daarna opnieuw gebruikt worden. Dergelijke inleverpunten bieden soms een kleine vergoeding aan voor de levering van lege cartridges of toners.

Blijvend duurzaam printgedrag
Er kunnen dus op veel verschillende punten aanpassingen gedaan worden om een duurzaam printbeleid in gang te zetten. Al deze veranderingen maken samen een groot verschil voor het milieu. Niet alleen door het milieubewuste beleid op school, maar ook doordat zowel docenten als leerlingen dit printgedrag hopelijk ook thuis en in de toekomst bij een vervolgopleiding of baan uit blijven voeren. Zo kan een goed beleid uitdraaien op een kettingreactie van duurzaamheid.

VorigeHolocaustgedicht 'Todesfuge' onder de aandacht van 25.000 scholieren
Volgende50 jaar internationaal Nederlands!
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter