Doe mee met de Nationale Tuinvogeltelling voor scholen

Doe mee en tel de vogels op het schoolplein tijdens de Nationale Tuinvogeltelling op vrijdag 24 januari. Zo draagt u met de klas bij aan het grootste natuuronderzoek van Nederland en leren de kinderen op een speelse manier de vogels rondom het schoolplein kennen. Met de gratis les op Lesson Up (interactief, met film én geluid) is het leren herkennen van de meest voorkomende tuinvogels supereenvoudig. Kijk voor meer informatie op www.tuinvogeltelling.nl

Gratis lessen
Tuinvogels tellen is leuk en gemakkelijk. Speciaal voor alle leerkrachten zijn er lesbrieven en handleidingen om de telling voor te bereiden. Hiermee leren kinderen vogels herkennen met behulp van zoekkaarten en het lesmateriaal. Op Lesson Up heeft Vogelbescherming een gratis interactieve les gezet, om zo
makkelijk de 5 meest voorkomende tuinvogels te leren herkennen. De les is geschikt voor het digibord en bevat filmpjes, geluiden en quizvragen. Na het doornemen van de les verwart niemand meer een koolmees met een pimpelmees!

Hoe werkt het?
Tel op vrijdag 24 januari gedurende 30 minuten de vogels op het schoolplein of omgeving. Heeft u geen tijd op 25 januari, dan kan het ook eerder. Overvliegende vogels telt u niet mee. Tel het maximum aantal vogels per soort dat u tegelijk ziet. Dus: ziet u eerst 3 koolmezen tegelijk en later 2 tegelijk? Geef dan door: 3 koolmezen. Geef uw telling door via www.tuinvogeltelling.nl of via de app Tuinvogels (Android en iPhone). U kunt uw telling tot uiterlijk maandag 27 januari 12.00 uur doorgeven.

Reactie van een juf: “De kleuters waren erg enthousiast tijdens het tellen, zij hielpen elkaar als een kind niet wist welke vogel het was. Wij hebben vetbollen gemaakt met behulp van de gratis lesbrief en deze opgehangen op het schoolplein. Ook kregen de kinderen de vetbollen mee naar huis om daar de vogels te voeren en dit weekend thuis te tellen.”

Groen is belangrijk
Het groen van tuinen en schoolpleinen is van levensbelang voor veel vogels in de winter. Vooral in strengere winters zoeken ze het groen op voor voedsel. Alle tuinen en schoolpleinen in Nederland samen vormen een enorme oppervlakte, meer dan 80.000 voetbalvelden bij elkaar! Als we er dus met z’n allen voor zorgen dat tuinen en schoolpleinen groen zijn ingericht, dan helpen we de vogels. En dat is ook goed voor de vlinders, de bijen, de egels en alle andere dieren in onze omgeving.

VorigePlagiaat op school voorkomen
VolgendeScholieren starten landelijke actie voor zonnepanelen op schooldaken
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter