Het vinden van de juiste kappersopleiding

Mensen die geïnteresseerd zijn in het kappersvak kunnen dit op verschillende manieren leren. Het vaakst kiezen geïnteresseerden voor een MBO kappersopleiding, maar steeds vaker gebeurt het opleiden van nieuwe kappers via een cursus of direct in de praktijk. Ook het opleiden van typische mannenkappers, de zogenaamde barbieren, wordt steeds populairder.

Verschillende kappersopleidingen
In principe heb je geen diploma nodig om aan de slag te gaan als kapper. Toch heb je met een diploma een veel grotere kans op het vinden van een baan als kapper. Maar ook zonder diploma kun je bijvoorbeeld gewoon voor jezelf aan de slag gaan. En dat gebeurt de afgelopen jaren massaal. Het aantal kappers groeit explosief. En van al die nieuwe kappers is een aanzienlijk deel actief als zzp'er.
Het kiezen van de juiste kappersopleiding doe je dus op basis van het antwoord op de vraag: wat wil je ermee? Wil je voor een baas gaan werken? Zorg dan dat je praktijkervaring op doet of volg een (korte) MBO opleiding of een cursus. Wil je voor jezelf beginnen? Dan heb je in principe geen diploma nodig.

Ook de mannenkapper is steeds populairder
Een barbier is een kapper die mannen. Hij houdt zich bezig met het scheren, knippen en verzorgen van baarden en snorren en is soms ook herenkapper. Vrouwen kunnen daarom meestal niet terecht bij een barbier. De barbier wint sterk aan populariteit in Nederland de afgelopen jaren. Ze schieten momenteel dan ook als paddenstoelen uit de grond. Om werkzaam te zijn als barbier hoef je lang niet zoveel te leren als voor het werk bij een normale kapper. Omdat een barbier in principe alleen mannen knipt, is het leren omgaan met krultangen bijvoorbeeld overbodig. Dat is dan ook een reden waarom de meeste kappers in zo’n zaak geen diploma op zak hebben, maar vaak wel een grote dosis praktijkervaring. Een opleiding zou namelijk een boel onnodige informatie bieden waardoor het handiger is het barbiersvak zelf te leren in de praktijk.

Het belang van goede kappersproducten
Hoe je het kappersvak ook gaat leren, het is altijd belangrijk te leren werken met professioneel materiaal. De meeste kappers kopen hun professionele kappersproducten bij een Barberstore. Ze kunnen hier terecht voor haarverzorgingsproducten, zoals shampoo, conditioner en haarlak, maar ook voor kappersbenodigdheden, zoals scharen en stoelen. Als een leerling of student niet aan de slag gaat met professionele producten, is de kans groot dat hij of zij in de praktijk fouten gaat maken.

VorigeDocentendag Maatschappijleer
VolgendeNieuwe master biedt antwoord op veranderingen in beweegzorg
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter