Duurzaamheid ook op school steeds belangrijker

Duurzaamheid is terecht een veelbesproken onderwerp dat ook op school behandeld wordt. Maar een school kan meer doen dan alleen het onderwerp bespreekbaar maken, zij kan als grootverbruiker van energie het goede voorbeeld geven. Doordat een school gemiddeld maar liefst 20 keer meer energie verbruikt dan een huishouden, kan de overstap naar duurzame energie een redelijk verschil maken. Ook door maatregelen te nemen om energie te besparen kan de school het goede voorbeeld geven voor ouders en leerlingen.

Lessen over duurzaamheid
Om leerlingen kennis te laten maken met het onderwerp 'duurzaamheid' zijn verschillende lesmaterialen beschikbaar. Daarmee kan leerlingen duidelijk gemaakt worden hoe energie traditioneel wordt opgewekt, wat het effect daarvan is en waarom het belangrijk is dit te veranderen. De verschillende lesmaterialen behandelen onderwerpen als de energietransitie, het opwekken van energie, het belang van energiebesparing en het effect van onze hoge energieconsumptie. Deze lesmaterialen kunnen worden ingezet tijdens het mentoruur, maar ook bij bijvoorbeeld natuurkunde, biologie of maatschappijleer. De lesmaterialen over duurzaamheid zijn kortom breed inzetbaar.

Energie besparen op school
Natuurlijk hoeft u het als school niet te houden bij het geven van lessen over duurzaamheid. U kunt er ook voor kiezen de handen uit de mouwen te steken en op school aan de slag te gaan met maatregelen om energie te besparen. Dat kunnen simpele maatregelen zijn zoals het vervangen van gloeilampen, maar een school kan er ook voor kiezen om te gaan isoleren of om zelf energie te gaan opwekken. Een groot voordeel voor de meeste scholen is dat zij een aardig dakoppervlakte tot beschikking hebben en daardoor gemakkelijk zonnepanelen kunnen plaatsen. Wanneer een school ervoor kiest te gaan verduurzamen, kunnen zij in bepaalde gevallen een aardige subsidie ontvangen van de overheid.

Duurzame energie op school
Een school kan er ook voor kiezen over te stappen naar een duurzame energieleverancier. Doordat een school veel energie verbruikt, kan dit een aardig effect hebben. Het vinden van een duurzame energieleverancier blijkt echter in de praktijk knap lastig. Dat komt doordat verschillende energieleveranciers zichzelf ten onrechte als 'duurzaam' labellen of ten onrechte pretenderen duurzaam opgewekte energie te leveren. Sjoemelstroom is hiervan een goed voorbeeld. Energieleveranciers wekken dan stroom op met behulp van een kolencentrale, maar kunnen die energie vervolgens verkopen als duurzaam opgewekte energie door voor deze energie een certificaat van 'groenheid' op te kopen uit het buitenland (meestal Noorwegen). Het gaat in meer dan 90% van de gevallen om groene stroom die opgewekt zou zijn met behulp van waterkracht. Wilt u de overstap maken naar een duurzame energieleverancier? Kies dan voor stroom afkomstig van Nederlandse wind- en zon. Ofof.nl heeft een overzicht van duurzame energieleveranciers gemaakt waarin wordt gescoord op échte duurzaamheid.

VorigeBestuurders Haga Lyceum moeten definitief weg
VolgendeMinister waarschuwt hogeschool IUASR
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter