Iedereen al een verantwoorde schooltas?

De meeste leerlingen hebben een rugzak. Daar passen alle schoolspullen in en het draagt comfortabel. Tenminste; als je deze niet te vol stopt. Hoe zit dat?

Net vier jaar geworden en hij staat op het punt naar de basisschool te gaan. Zo klein nog, maar o zo nieuwsgierig. Nu hoort ook hij erbij en hij heeft er zin in. Net als zijn oudere broer en zus verheugt hij zich op de eerste dag dat hij met zijn nieuwe kinderrugzak de klas in mag wandelen.

Hij heeft hem zelf uitgekozen. Het is er eentje geworden met racewagens erop afgebeeld. De rugzak is donkerblauw, zijn lievelingskleur. Het formaat past hem goed, maar het scheelt maar weinig of de tas was bijna groter geweest dan de breedte van zijn rug. Zo lief.

Zijn oudere broer en zus hebben de rugzak van vorig jaar al klaar staan, maar stiekem zijn ze jaloers op hun kleine broer. Hij mocht immers een nieuwe.

Wie kiest voor een kwaliteitsrugzak kan er jaren mee vooruit
Rugzakken voor kinderen zijn er alle soorten en maten. Groot en klein, in alle mogelijke kleuren en dessins. Een kind kan met gemak ieder jaar een nieuwe uitzoeken. Wie echter slaagt voor een kwalitatief goede rugzak, kan er jaren mee vooruit.

Uit onderzoek blijkt dat meer dan zeventig procent van de leerlingen een rugzak draagt naar school, die daarmee de meest populaire schooltas is. Het is zo belangrijk om een goede stevige rugzak voor kinderen aan te schaffen omdat er nogal wat mee rond gesjouwd wordt. Uit dat eerdergenoemde onderzoek blijkt echter ook dat veel kinderen een te zwaar beladen schooltas op hun rug dragen.

Volgens de richtlijnen van ergotherapeuten mag zo’n tas maximaal tien procent van het lichaamsgewicht zijn. Weegt een leerling 40 kilo, dan is 4 kilo meer dan genoeg. Veel rugzakken voor kinderen zitten zo vol boeken en een laptop dat dit gewicht wordt overschreden.

Het geeft niet altijd direct rugklachten, maar later wel en daar moet voor gewaakt worden. Vooral VMBO leerlingen blijken veel kilo’s met zich mee te moeten tillen. Een gemiddelde van 5,6 kilo en dat is voor veel leerlingen veel te veel.

Gewicht van kinderrugzakken is toegenomen
Volgens een eerder gepubliceerd krantenartikel van een aantal jaren terug is het gewicht van rugzakken van scholieren toegenomen door de basisvorming. Er worden gewoonweg meer boeken per vak gebruikt. Het is alweer tien jaar geleden dat daar een rapport over verscheen, geschreven door de commissie-Boekentas. Daaruit bleek dat vooral de jongste scholieren, met name de eerstejaars, onder het gewicht te lijden hebben.

Omdat dat alweer een aantal jaren terug is, zou je verwachten dat hier maatregelen op genomen zijn. In plaats van boeken is er ook veel lesmateriaal online beschikbaar en heb je aan een laptop genoeg. Dat blijkt niet altijd het geval. Er is nog alle reden om een kwalitatief en ergonomisch verantwoorde schooltas mee te dragen.

Met een rugzak naar groep 1
Het is een aanrader voor wie er nog geen goede schooltas heeft. Het vierjarige mannetje dat naar groep 1 gaat, heeft het pico bello voor elkaar. Hij heeft er de komende jaren geen omkijken naar. Zijn eerste knutselwerkjes en schrijfschriftjes neemt hij verantwoord mee naar huis.

VorigeACM geeft groen licht voor overname Iddink Group
VolgendeRandstad start opleiding in strijd tegen lerarentekort
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter