Dat er ooit een tijd was zonder computer...

Het lijkt alsof het er altijd is geweest: de computer. Toch had voor de jaren tachtig niemand zo’n ‘beeldscherm met kast’ in huis. Tegenwoordig moet je zoeken naar mensen die er geen hebben en vooral de laptop lijkt gemeengoed te zijn geworden. Na de smartphone is dit misschien wel de grootste ontwikkeling als het gaat om werk- en privé gerelateerde technische apparaten. Het is meer dan een gadget, het is iets wat we bijna dagelijks met ons meedragen. Terug naar de tijd toen de computer een revolutie teweeg bracht.

Een draagbare computer. Overal kunnen werken waar een internetverbinding en een stopcontact zijn. Laptoptas erom en neem maar mee. Zo makkelijk was het niet altijd.

Twaalf kilo woog de eerste commercieel beschikbare draagbare computer. Het is 1981 en het is een revolutie. Alhoewel; het schermpje kan 52 tekens weergeven en de computer is langzaam. Als je dat vergelijkt met de nieuwste exemplaren anno 2019. Nou, doe maar niet.

Schootcomputer van vijf kilo
Het duurt niet lang voordat er een nieuw exemplaar verschijnt die de naam ‘schootcomputer’ krijgt. Vijf kilogram zwaar. Dat was natuurlijk al een hele stap vooruit, maar desalniettemin nog altijd een bakbeest. De optionele batterij werkte trouwens maar een uur. En het apparaat kostte een lieve duit (rond de 8000 euro).

Al met al kun je zeggen dat de draagbare computer in die tijd zo draagbaar niet is. De laptoptas was waarschijnlijk ook nog niet uitgevonden. Wie ging er met zoveel kilo’s over straat? Bovendien konden ook nog niet veel mensen zich zo’n draagbare computer veroorloven.

Computer met kleurenscherm!
Het neemt drie jaar om een volgend exemplaar te ontwikkelen: de IBM PC convertible. Je kon dit exemplaar ombouwen en aansluiten op een extern beeldscherm. 5,4 kilo zwaar, maar al meer geavanceerd, ook omdat er een printer op kon worden aangesloten.

Dan volgt er eentje van 3,5 kilogram die al meer lijkt op de exemplaren van nu: de IBM ThinkPad-laptop. Het is dan al wel 1992. Het apparaat heeft een kleurenscherm (!) en kan zonder muis worden gebruikt. Er zit een soort joystick in het midden. De laptop staat bekend om zijn snelle processor. Die processor wordt belangrijk en daar zit dan ook een grote ontwikkeling in.

In 2003 volgt de notebookcomputer, een volgende doorbraak, met ingebouwde draadloze mogelijkheden. De laptops worden lichter van gewicht en een stuk dunner.

Dan is ook de laptoptas een feit
En dan is ook de laptoptas een feit. Want nu is het makkelijk om de computer te dragen. En bovendien zijn meer mensen in de gelegenheid er eentje aan schaffen als de prijzen dalen. Veel tassenmerken springen op deze ontwikkelingen in en bieden alle mogelijke tassen waar het prachtige apparaat in past. Van leer, van vilt, van canvas.

Dan is het 2008 en wordt de MacBook Air geïntroduceerd. De dunste laptop! Met een compleet toetsenbord en een 13 inch scherm.

Niets staat tassen fabrikanten meer in de weg om de meest bijzondere sleeves en laptoptassen te op de markt te brengen. Handig, Burkely tot DSTRCT en van Calvin Klein en Eastpak tot Micmacbags. Ook een kinderrugzak heeft tegenwoordig plek voor een iPad.

VorigeLatijn en Grieks hebben nog steeds hun plaats
VolgendeACM geeft groen licht voor overname Iddink Group
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter