Latijn en Grieks hebben nog steeds hun plaats

Leerkrachten klassieke talen verzamelen op 30 augustus op de Universiteit Antwerpen

Net voor de start van het nieuwe schooljaar blazen leerkrachten klassieke talen uit twintig Europese regio’s verzamelen in Antwerpen. Tijdens de Euroclassica-conferentie doen ze inspiratie op. “Het aantal leerlingen dat Grieks of Latijn studeert, neemt dan wel af, maar classici in heel Europa vinden zichzelf telkens weer heruit”, zegt prof. Christian Laes (UAntwerpen).

Het Departement Geschiedenis van de Antwerpse universiteit is dit jaar gastvrouw voor de Euroclassica-conferentie. Ongeveer honderd leerkrachten klassieke talen zullen op vrijdag 30 augustus naar Antwerpen afzakken. Donderdagavond 29 augustus trekken ze naar het Felixpakhuis voor een openingsreceptie, waar Antwerps burgemeester Bart De Wever, nooit verlegen om een Latijns citaat, hen zal toespreken.

Prof. Christian Laes, die als voorzitter van Classica Vlaanderen de positie van de klassieke talen in het Vlaamse secundair onderwijs verdedigt, zal De Wever een exemplaar van het nieuwe boek Europatrida cadeau doen. “In dat boek leggen auteurs uit twintig verschillende regio’s in Europa uit hoe belangrijk oude Griekse teksten geweest zijn en nog steeds zijn voor die regio’s. Misschien kan ik Bart De Wever zo overtuigen eens een Oudgrieks citaat boven te halen”, lacht Laes.

Nieuwe initiatieven
Het aantal leerlingen dat in het secundair onderwijs Latijn en/of Grieks studeert, daalde de laatste jaren licht, net zoals in de meeste andere Europese landen. “Vandaag zijn het er toch nog steeds ongeveer 50 000”, vertelt Laes. “Dat is nogal altijd een meer dan behoorlijk aantal. De klassieke talen vormen op die manier nog altijd een belangrijke poot in het Vlaamse onderwijs.”

De leerkrachten klassieke talen slagen er volgens de Antwerpse hoogleraar bovendien in zichzelf steeds opnieuw heruit te vinden. “Ik denk bijvoorbeeld aan de website klassieken.nu, een prachtig project van onze Nederlandse collega’s. En ook in Vlaanderen zijn er voortdurend nieuwe initiatieven, die bewijzen dat Latijn en Grieks ook in de hedendaagse onderwijscontext hun plaats hebben.”

Meertalig Europa
Op vrijdag 30 augustus vindt de eigenlijke Euroclassica-conferentie plaats. Na een inleiding door Herman Van Goethem, rector van de Universiteit Antwerpen, krijgen de deelnemende leerkrachten lezingen aangeboden onder het overkoepelende thema ‘Meertalig Europa’.

Leerkrachten stellen er onder meer projecten voor die ze in de eigen school gebruiken om Latijn en Grieks ook in 2019 op een boeiende manier te brengen. En de Antwerpse Dietske Lehembre, leerkracht en pedagogisch begeleider, geeft een uiteenzetting over welke leerlingen na het tweede jaar ASO stoppen met Latijn, en hoe dat vermeden kan worden.

VorigeTips voor een fiets beveiligen op school
VolgendeDat er ooit een tijd was zonder computer...
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter