Veilig internetten op school; de checklist

Op de basisschool worden kinderen van de groepen 5 tot en met 8 op speelse manier voorbereid op de gedigitaliseerde samenleving waarin ze zich straks zullen moeten zien te handhaven. Speciaal voor deze doelgroep is een lespakket beschikbaar en kunnen kinderen een diploma veilig internet halen. Op speelse wijze wordt een checklist met valkuilen behandeld en weten de kinderen beter welke gevaren internet met zich meebrengt. Geen overbodige luxe, want zeker voor kinderen liggen de gevaren daadwerkelijk op de loer.

Lespakket staat bol van de online en offline opdrachten
Het lespakket staat bol van de online en offline opdrachten en een game. Ter afsluiting wordt er een toets afgelegd door de kinderen. De oefeningen kunnen ook thuis met de ouders gedaan worden. In alles wordt getracht de kinderen de risico’s van het gebruik van internet duidelijk te maken en wordt ook gewezen op de kans op verslaving, zoals in China al klinieken zijn speciaal voor mensen die verslaafd zijn aan surfen op internet. Dergelijke taferelen willen we in eigen land natuurlijk niet.

Kinderen krijgen tools aangereikt om zich veiliger op internet te begeven
De lespakketten behandelen informatievaardigheden, mediawijsheid en ICT-vaardigheden. In de lessen krijgen de kinderen tools aangereikt om betere voorbereid en om vooral veiliger online te gaan. Aan de orde komen zaken welke mensen zich op internet begeven, wat privacy instellingen zijn en wordt aandacht besteed aan het maken van een wachtwoord. Ook wordt de kinderen nadrukkelijk gewezen op het feit dat je op internet steeds op je hoede moet zijn.

Alle kinderen moeten tegelijk online kunnen werken
Ook de hackers komen aan bod in een levend stratego spel waarin hackers het opnemen tegen de cyber agenten. Ook wordt ingegaan op de rol van influencers en leren de kinderen slim zoeken, leren ze een eigen zoekstrategie ontwikkelen en hoe ze gebruik kunnen maken van de beschikbare zoekmachines. Met het diploma veilig internet zijn kinderen in elk geval bewuster van de gevaren die online op de loer liggen. Als school wil je uiteraard snel en betrouwbaar internet en wil je dat groepen kinderen tegelijk online kunnen zijn. Omdat ook regelmatig gebruik wordt gemaakt van de televisie, is een alles in 1 pakket een aantrekkelijke optie voor de scholen. Online kun je de verschillende providers vergelijken op onder meer de prijs, maar ook op snelheid en betrouwbaarheid. Kies het beste alles in 1 pakket en weet zeker dat de leerlingen tegelijk online kunnen werken.

VorigeLast van ongedierte op het schoolplein? Deze maatregelen kun je treffen!
VolgendeDeze materialen heb je nodig om een volwaardige presentatie te geven
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter