Aan de slag met een groen schoolplein

De huidige schoolpleinen zijn vooral betegeld en kaal. Door hier en daar een speelstoestel te plaatsen wordt de betegelde vlakte nog enigszins doorbroken. Aan dit traditionele schoolplein zijn enkele voordelen verbonden. Het schoolplein is bijvoorbeeld overzichtelijk en gemakkelijk in te delen voor aparte groepen. Verder is een betegeld schoolplein vrijwel onderhoudsvrij en dat scheelt in de kosten. Toch beginnen steeds meer scholen met de ontwikkeling van een groen schoolplein en worden daarbij gesteund door verschillende initiatieven.

Waarom een groen schoolplein?
Er zijn een boel redenen te bedenken waarom een groen schoolplein een goed idee is. Allereerst ziet een groen schoolplein er gewoon een stuk beter uit dan een saai betegeld schoolplein. Daarnaast kunnen leerlingen zich in de natuur wanen op een groen schoolplein. Zij kunnen beestjes ontdekken, klimmen en klauteren en hebben meer dan genoeg plekken om zich te verstoppen of andere spelletjes te spelen. Een groen schoolplein is gewoon een stuk uitdagender dan een betegeld schoolplein. Met een groen schoolplein absorbeert u ook nog eens co2.

Een groen schoolplein kunt u ook gebruiken voor een buitenles over bijvoorbeeld biologie. Maar ook voor vakken zoals tekenen biedt dit type schoolplein uitgelezen kansen. Natuurlijk zijn er niet alleen voordelen aan het hebben van een groen schoolplein. Een betegeld schoolplein heeft nauwelijks onderhoud nodig. Een groen schoolplein heeft echter wel geregeld onderhoud nodig. En dat kost geld.

Onderhoud van het schoolplein
Afhankelijk van de begroeiing op een groen schoolplein, dient er geregeld onderhoud plaats te vinden om alle planten netjes en gezond te houden. Vaak vinden leerlingen het leuk om buiten bezig te zijn. U zou daarom met (een gedeelte van) de klas het schoolplein kunnen onderhouden op een leerzame manier. Naast dat dit leuk en leerzaam is, is het ook nog eens gratis. En dat is mooi meegenomen. Wanneer dit niet tot de mogelijkheden behoort, kunt u een hovenier zoeken. Een hovenier kan u helpen met het ontwerp van het schoolplein. Ook kan een hovenier u advies geven en de aanleg van het groene schoolplein op zich nemen. Om een goed idee te krijgen van wat de aanleg van een groen schoolplein gaat kosten, kunt u offertes aanvragen bij verschillende hoveniers.

In verschillende provincies worden subsidies uitgedeeld om scholen te stimuleren een groen schoolplein aan te leggen. Om welke provincies het gaat is elk jaar verschillend. Of er ook in uw provincie een subsidie beschikbaar is kunt u uitzoeken door dit na te vragen bij uw gemeente. Let er wel op dat subsidieaanvragen alleen gehonoreerd worden wanneer het plan voor een groen schoolplein voldoende concreet is.

VorigeMarketing inzetten om docenten aan te trekken
VolgendeDé terraszonwering trends van 2019
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter