Hypotheek informatie in het onderwijs

Het is een onderwerp wat voor een hele hoop mensen belangrijk zal worden in de toekomst, maar toch wordt er op school nauwelijks tot geen aandacht aan besteedt. We hebben het dan over een hypotheek. In deze tekst gaan we kijken waarom het zo belangrijk is dat juist dit onderwerp in het onderwijs meer aan bod moet komen.

Wat is een hypotheek
Een hypotheek, ook wel hypothecaire lening, is een lening om een huis te kunnen bekostigen. De meeste mensen hebben niet zomaar ineens het bedrag om een huis te kunnen kopen en worden daarom bijgestaan door een hypotheekverstrekker. De hypotheekverstrekker berekend een maximale lening gebaseerd op de verschillende inkomsten en uitgaven van een persoon. Uiteraard zijn hier nog veel meer regeltjes aan verbonden, maar dat ter zijde. Dat bedrag mag gebruikt worden voor het kopen van een woning. Het kan zijn dat de woning duurder is dan de maximale lening. Dan zal de koper van de woning dit bedrag zelf moeten betalen. Een maximale lening die iemand kan krijgen is niet alleen afhankelijk van de inkomsten en uitgaven, maar ook van het hebben van een vast contract en eventuele schulden. Ook uw maximale hypotheek berekenen? Dat is mogelijk op hypotheekberekenen.nl.

Hypotheek in het onderwijs
Echt veel aandacht wordt er in het onderwijs niet gegeven door docenten over hypothecaire leningen. Docenten krijgen onvoldoende lespakketten en tijd om leerlingen in te lichten over dit onderwerp. Toch is het een ontzettend belangrijk onderwerp. Bepaalde voorzorgsmaatregelen kun je namelijk op jonge leeftijd al nemen. Zo kan het zijn dat een hypothecaire lening lager is wanneer er sprake is van een studieschuld. Wanneer leerlingen hiervan op de hoogte zijn, kan het maar zo zijn dat zij minder geld lenen voor de studie of zorgen voor een bijbaan. Hetzelfde geld bijvoorbeeld voor het kopen van een mobiele telefoon. Bij het aangaan van een abonnement, kan het zijn dat de telefoon betaald wordt door middel van een lening. Deze wordt al snel in mindering gebracht bij het afsluiten van een hypothecaire lening. Ook kan het zijn dat er een hoop spaargeld nodig is voor een woning. Zoals al aangegeven werd, kan er een maximaal bedrag geleend worden wat lager ligt dan de waarde van een woning. Wanneer jongeren hierop anticiperen, kunnen zij een mooi spaarpotje van tevoren opbouwen om alsnog de woning te kunnen kopen die zij willen.

Ook is het belangrijk dat jongeren op de hoogte zijn van de eventuele gevolgen van een lening. Het afsluiten van een lening is namelijk iets waar iemand altijd goed over na moet denken. Wanneer leerlingen hier op jonge leeftijd door docenten op gewezen worden, kan dit een hoop schelen.

Tot slot
In het onderwijs wordt door docenten dus maar weinig aandacht gegeven aan het afsluiten van een hypotheek terwijl dit iets is wat voor veel van de leerlingen later terug zal komen.

VorigeAugmented reality in Jeugdjournaal-app
VolgendeBuitenlandse studenten keren vaker terug na afstuderen
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter