Omgaan met de dood op school

We hopen natuurlijk het nooit te hoeven meemaken, maar calamiteiten zoals een onverwachte dood van leerling of docent komen nou eenmaal voor. Mocht een nare situatie als deze zich voordoen bij u op school, dan is het handig om te weten wat te doen. De GGD heeft voor deze extreme gevallen een speciaal stappenplan gemaakt. Daarnaast is het belangrijk voor zowel familie als vrienden om op een gepaste manier afscheid te kunnen nemen. Dat helpt bij het rouwproces.

Stappenplan GGD
De GGD Utrecht heeft speciaal voor scholen een stappenplan uitgestippeld in het geval van een onverwacht overlijden op school. Wanneer een leerling, docent, medewerker of lid van de directie plotseling komt te overlijden, kan dit voor leerlingen en collega's hard aankomen. De manier waarop gereageerd wordt is van grote invloed op het verwerkingsproces. In het stappenplan van de GGD wordt uitgelegd hoe snel en adequaat gereageerd kan worden op een dergelijke situatie. Daarbij wordt rekening gehouden met een groot aantal factoren die u anders wellicht over het hoofd zou hebben zien. In het stappenplan wordt in principe alles besproken, van het eerste overlijdensbericht aan leerlingen en ouders tot eventuele nazorg voor personeel en leerlingen.

Overlijden onder schooltijd
Extra verschrikkelijk is het wanneer een plotselinge dood zich voordoet onder schooltijd. Iemand van de directie zal in dit geval contact moeten gaan opnemen met de ouders/verzorgers of partner van de overledene. Het is belangrijk dat te doen op de dag van overlijden. Eventueel kan de politie, een arts of een GGD medewerker u hierbij helpen. Want wat is de juiste toon? Wat zijn de juiste woorden? Zijn de nabestaanden eenmaal ingelicht, dan moeten ook de ouders van kinderen nog ingelicht worden. Vooral wanneer kinderen meer gezien hebben dan zou moeten, kan dit erg lastig zijn.

Uitvaart organiseren
Ook aan een plotseling overlijden zijn hoge kosten verbonden. Er moet een hoop geregeld worden, waaronder de uitvaart. De uitvaart kan een goede plek zijn voor leerlingen en/of medewerkers om op een waardige manier afscheid te nemen. Een goed georganiseerde uitvaart kan het rouwproces helpen. Wanneer de overledene een uitvaartverzekering heeft, worden de kosten voor de uitvaart tot op bepaalde hoogte vergoedt. Per verzekeraar en verzekering is dit verschillend. Hoeveel- en welke kosten vergoedt worden kunt u terugvinden op bijvoorbeeld UitvaartverzekeringExpert.nl. Daar vindt u ook een kennisbank over de uitvaart en alle onderdelen die daaraan te pas komen.

VorigeMeer mogelijkheden ingrijpen bij slecht functioneren scholen
VolgendeMeer geld voor leesbevordering op de basisschool
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter