Hoe kan je een eetstoornis herkennen?

Eetstoornissen vormen tegenwoordig een groot probleem. Vooral jongeren zijn vaak erg vatbaar voor eetstoornissen als anorexia. Mensen met deze eetstoornis voelen zichzelf vaak dik, zelfs als ze extreem dun zijn. Dergelijke stoornissen zijn zeer gevaarlijk. Toch is het in veel gevallen moeilijk om een eetstoornis te herkennen. De meeste mensen die hieronder lijden, proberen dit te verbergen. Hieronder lees je een aantal dingen waaraan je een eetstoornis kunt herkennen. Op deze manier kun je op tijd ingrijpen.

Wijde kleding en braken
Een voorbeeld waaraan je iemand met een eetstoornis herkent is te wijde kleding. Is iemand plotseling erg wijde kleding gaan dragen? Dit kan simpelweg een modestatement zijn, maar het kan ook betekenen dat iemand aan een eetstoornis lijdt. Vaak kiezen de mensen die last hebben van een eetstoornis ervoor om dit te verbergen onder wijde kleding. Dit geldt al helemaal als er eerder opmerkingen over het ondergewicht zijn gemaakt. Iemand met een eetstoornis zal niet snel willen aannemen dat hij of zij daadwerkelijk ondergewicht heeft.

Merk je dat iemand braakt na het eten? Mensen met een eetstoornis kiezen er in veel gevallen voor om na het eten te braken. Op deze manier worden de voedingsstoffen niet ingenomen na het eten. Een andere manier die mensen met een eetstoornis hier veel voor gebruiken is bijvoorbeeld het gebruiken van laxeermiddel. Dergelijke handelingen wijzen vrijwel altijd op een eetstoornis. Indien je merkt dat een kennis dergelijk verdrag vertoont, is het erg verstandig om samen met hem of haar naar een specialist te gaan.

Veel sporten
Veel sporten is meestal een goed teken. Toch hoeft dit niet altijd het geval te zijn. Mensen met anorexia kiezen er vaak voor om veel te sporten, vooral kort na het eten. Op deze manier proberen ze het eten te compenseren. Merk je dat iemand ontzettend veel sport om af te vallen, terwijl deze persoon vaak al aan ondergewicht lijdt? Dan is het goed om een extra oogje in het zeil te houden.

Is anorexia te behandelen?
Als je merkt dat iemand last heeft van anorexia, zul je met deze persoon naar een specialist moeten. Een professionele eetstoornis behandeling is noodzakelijk, aangezien de stoornis meestal niet zomaar voorbij gaat. Indien je een familielid of kennis van de persoon in kwestie bent, kun je ervoor kiezen om met deze persoon in gesprek te gaan. Het is in dit geval belangrijk dat je de persoon in kwestie niet beledigd, maar dat je hem of haar overtuigd dat een behandeling noodzakelijk is.

Vorige11% van groep 8-leerlingen krijgt onjuiste uitslag eindtoets
VolgendeSchoolverhuizing in goede banen leiden
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter